Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

La Capella de Sant Joan acull l’exposició “Experiències Matemàtiques"

30 de gener de 2019

Aquest divendres 1 de febrer, a les 6 de la tarda, s’inaugurarà a la Capella de Sant Joan l’exposició itinerant que el Museu de Matemàtiques de Catalunya ofereix a diferents indrets del país.
Ahir es va presentar en roda de premsa aquesta exposició divulgativa per a tots els públics però posant l’accent al públic jove i al món educatiu, que arriba a Vilafranca gràcies a les regidories de Cultura i Joventut de l’Ajuntament conjuntament amb el Centre de Recursos Pedagògics de l’Alt Penedès. A la presentació hi van assistir els regidors de Cultura i de Joventut, Raimon Gusi i Miquel Medialdea, Sergi Belmonte, del Museu de Matemàtiques de Catalunya, i Pilar Mata, del Centre de Recursos Pedagògics.
Sergi Belmonte va explicar que l’exposició consta de més de 40 mòduls d’activitats en què el lema és “prohibit no tocar”, és a dir, “molt activa i per a tots els públics, de 7 o 8 fins a 99 anys, amb l’objectiu d’apropar les matemàtiques a la gent, des d’un punt de vista artístic i que sigui capaç d’emocionar”.
Tots els materials que formen part de l’exposició han estat construïts pel MMACA (Museu de Matemàtiques de Catalunya) i pel seu caràcter manipulatiu tenen una intenció de proximitat i, amb diferents nivells de dificultat.
Simultàniament a l’exposició s’han programat dues xerrades paral•leles obertes a tothom, però que es volen dirigir especialment a tots aquells joves amb inquietuds al voltant de les matemàtiques, ja siguin estudiants o no, i al professorat. Aquestes conferències tindran lloc al nou Espai Jove de l’antic mercat de La Pelegrina (c/ Baltà de Cela, 45-47) i d’accés lliure sense inscripció prèvia. Aquestes conferències tindran lloc el 18 de febrer i l’11 de març de 18 a 20h i dues porten per títol “Màgia i matemàtiques” a càrrec de Sergi Belmonte (professor de secundària de matemàtiques i membre del MMACA) i “Geometries amb bombolles de sabó” a càrrec d’Anton Aubanell (professor de Didàctica de les matemàtiques i també membre del MMACA).
Pilar Mata explicava que s’han previst visites guiades als centres docents de la comarca per tal que l’alumnat pugui aprofundir en els continguts de l’exposició que va adreçada essencialment als cursos de 5è i 6è de primària, ESO i Batxillerat, i una formació per al professorat que assistirà amb el seu alumnat. El total de centres inscrits a les visites guiades són 24, entre primària i secundària, i el nombre total d’alumnes que hi participaran és de 1.948. Pel que fa al programa de formació adreçat als docents, hi han participat 19 centres amb un total de 33 docents participants.
El regidor de Joventut, Miquel Medialdea, destacava que les dues xerrades paral•leles tindran lloc al nou espai jove de la Pelegrina, “un equipament que volem omplir d’activitats amb tot allò relacionat amb els joves i que els joves en gaudeixin”.
Per la seva banda, el regidor de Cultura, Raimon Gusi, es mostrava satisfet que Vilafranca pugui acollir aquesta exposició divulgativa sobre les matemàtiques. “La capella és un espai emblemàtic i és interessant que puguem diversificar la tipologia de les exposicions”, va afirmar Gusi.
L’exposició romandrà oberta al públic en general  fins al diumenge 10 de març amb el següent horari: totes les tardes de dimecres a divendres de 17 a 20h, els dissabtes de 18 a 20h i els diumenges de 12 a 14h i de 18 a 20h,  i es pot visitar de manera lliure i gratuïta.

pujar inici

Accessibilitat