Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

La Fira del Gall aposta per captar visitants de tot Catalunya

30 de novembre de 2016

La Fira del Gall reunirà a Vilafranca una vintena de bèsties representatives d’arreu del territori

El mediàtic cuiner Pep Nogué serà l’encarregat d’inaugurar la Fira amb el pregó

El visitant podrà participar de la construcció d’un gegant trencaclosques solidari del Tomasot per recaptar fons per La Marató de TV3


Vilafranca del Penedès, 29 de novembre.- L’Alcalde de Vilafranca, Pere Regull, i la regidora de Turisme, Dolors Rius, juntament amb el representant de la DO Penedès i els de l’Associació de Criadors de la Raça de Gallines Penedesenca han presentat avui en roda de premsa la ja tradicional Fira del Gall. Una Fira que cada any augmenta de visitants i ja s’ha guanyat un lloc destacat dins del panorama de fires i mostres de Catalunya. Enguany, seguint amb aquesta visió d’àmbit nacional, s’han ampliat els acords amb els mitjans de comunicació catalans i s’ha apostat, encara més, per la difusió a xarxes socials, per tal de promocionar-la per tot Catalunya i arribar a nous públics.

Aviram, gastronomia i vins de la DO Penedès es concentraran al parc de Sant Julià de Vilafranca del Penedès durant el cap de setmana del 17 i 18 de desembre. La particularitat d’aquesta Fira és que, com ha destacat el mateix Alcalde Regull, és l’única de Catalunya on es pot viure des de la criança del Gall fins a la seva degustació, passant per l’escorxador. És una fira completa. Aquest fet, segons Regull, junt amb un producte de gran qualitat fa “única la Fira del Gall. I és el factor que genera que, any rere any, vingui gent de tot arreu de Catalunya”.

Des de dissabte al matí, i fins diumenge, es podrà comprar Gall Negre del Penedès al Mercat d’Aviram. S’hi podran trobar també tots els exemplars de la raça Gall Negre del Penedès, que porten una identificació exclusiva a la pota, alhora que tota mena d'aviram (gallines, galls de pagès, ànecs, galls d'indi...).

Paral•lelament als tres espais més destacats de la Fira, el visitant podrà gaudir també de la Fira d’Artesania i podrà participar de l’ampli ventall d’activitats que s’organitzen durant el cap de setmana a la vila.

Tot i tractar-se d’una Fira centenària -352 edicions-, cada any s’introdueix alguna novetat. I aquesta edició ve marcada per molts reconeixements i simbolismes.

Una aposta de la DO Penedès
Enguany, a la Mostra Gastronòmica es podran tastar fins a 21 receptes d’aviram (vuit d’elles de Gall Negre del Penedès) proposades per set restaurants destacats del territori. També es podran tastar vins de la DO Penedès al Superceller, a més de participar de diferents activitats de tastos i maridatges. Francesc Olivella, director de la DO Penedès, ha volgut destacar que “la Fira del Gall és una aposta de pimer ordre per la DO Penedès, ja que es prioritza els maridatges amb vi negre i encaixa amb els objectius de promoció de la DO”.

La Fira acollirà la trobada d’una vintena de bèsties
Per celebrar la vintena edició de la Mostra, el Gall Tomasot, la Gallina Ballarica, l’Àliga del Barri de Sant Julià i el Mussolot del Campanar, faran d’amfitrions de més de 15 bèsties convidades d’arreu del territori. El cercavila començarà amb la plantada del bestiari a la plaça de la Gastronomia diumenge 18 a les 9h. A més, la Gallina Ballarica, símbol de Vilafranca, recollirà els xumets dels infants que deixin el costum de xumar i els obsequiarà amb un dolç record.

Una edició molt solidària
La Fira del Gall se solidaritza enguany amb La Marató de TV3 dedicada a l’ictus, a les lesions medul•lars i cerebrals traumàtiques. Coincidint amb la Fira, s’han organitzat diverses activitats solidàries per recollir fons com un tast solidari, la construcció d’un trencaclosques gegant del Tomasot entre tots els visitants, un flashmob o una passejada per la vila.

Pep Nogué inaugurarà la Fira
El mediàtic cuiner Pep Nogué serà l’encarregat d’inaugurar la Fira amb el pregó que tindrà lloc dimecres 14 de desembre a les 20.15h al Saló de Plens de l’Ajuntament. Nogué col•labora amb diferents mitjans (TV3, Catalunya Ràdio, XTVL, Revista Cuina...), és president de l’Associació Alimentària de la Garrotxa, professor de cuina, conferenciant i assessor de restaurants i tot tipus d’empreses alimentàries. L’organització de la Fira ha volgut reconèixer la seva contribució a la cuina catalana i per això l’ha convidant a inaugurar aquesta edició.

La raça convidada serà l’Espanyola Cara Blanca
Una altra novetat serà la raça convidada a l'exposició i al concurs. Aquesta serà l'Espanyola Cara Blanca, la raça més antiga criada a la zona mediterrània. És originària d'Espanya, des d'on es va portar al Carib i d'aquí, a la resta d'Amèrica.
És una gallina de talla mitjana, més aviat lleugera i elegant. Crida l'atenció la mida de les seves orelletes blanques, color que s'estén per tota la cara. Té la cresta senzilla de cinc dents i els tarsos de color blau pissarra. El plomatge és negre i brillant i la cua llarga.

pujar inici