Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

La Policia Local interposa prop de 100 denúncies a la campanya sobre l’ús correcte de VMP (patinets i bicis)

05 de desembre de 2023

La Policia Local de Vilafranca ha realitzat una campanya intensiva sobre l’ús adequat dels vehicles de mobilitat personal (VMP) i aquesta setmana s’han presentat els resultats. El tinent d’alcalde de Seguretat i Convivència de l’Ajuntament de Vilafranca, Ramon Zaballa, acompanyat del cap de la Policia Local, Joan Vich, han informat aquest dilluns al matí en roda de premsa que s’han interposat un centenar de denúncies per mal ús de bicicletes i, sobretot, patinets. Es consideren VMP aquells vehicles d’una o més rodes, dotats d’una única plaça i propulsats exclusivament per motors elèctrics que proporcionin una velocitat d’entre 6 i 25 km/h.

La campanya, adreçada a joves de 12 a 16 anys i a persones usuàries de bicicletes i patinets, es va iniciar amb una fase informativa i educativa, per continuar amb la fase sancionadora que durant dues setmanes ha cursat un total de 95 denúncies. El regidor Ramon Zaballa ha explicat que la campanya intensiva ha finalitzat, “però les sancions no acaben amb aquesta campanya. Ens mantindrem ferms i farem complir les ordenances, amb l’únic objectiu de  preservar la integritat d’usuaris i vianants”. Zaballa afegia que “són vehicles que han de conviure amb la ciutadania i és precisament una de les grans preocupacions que ens manifesta el veïnat. I tenim clar que són vehicles de futur, s’ha de potenciar el seu ús. Per això, s’ha de regular la seva presència a la via pública, com qualsevol vehicle, perquè cada cop n’hi haurà més i s’ha de buscar una convivència pacífica, especialment amb els vianants”.

Roda de premsa

Principals infraccions
El cap de la Policia Local, Joan Vich, ha explicat que els VMP han de complir la normativa de circulació com la resta de vehicles, per tant les infraccions i sancions per incompliment són les mateixes. “La campanya ha utilitzat diverses estratègies com la vigilància amb agents de paisà, la visualització de càmeres a la via pública i les patrulles policials amb motocicleta”, ha explicat el cap policial, que ha afegit que “de les 95 denúncies, el 50% són per conduir per damunt de voreres i zones de vianants”. En aquesta darrera campanya, les infraccions majoritàries han estat per circular per voreres i zones de vianants, circular amb més d’una persona al vehicle, conduir amb auriculars i conductes de conducció negligent. 10 denúncies han estat per conduir de forma negligent i 8 per circular amb més d’una persona. Entre les persones denunciades, 2 menors són menors 16 anys, i s’han retirat un total d’onze vehicles. La quantia de les sancions, entre els 200 i els 1.000€, respon a la gravetat de la infracció, inclosa en l’ordenança municipal de circulació. Les 95 sancions interposades suposen un total de més de 18.000€.

Nova certificació
A la roda de premsa també han recordat que a partir d’aquest mes de gener de 2024, tots els VMP que es comercialitzin hauran de disposar de certificat d’ús. Els vehicles adquirits abans d’aquesta data tindran fins al 2027 per regularitzar-se i disposar el certificat d’ús, que les marques hauran de tramitar a través de serveis tècnics especialitzats i al qual les persones propietàries podran accedir a través de l’establiment comercial on es va adquirir el vehicle. Joan Vich ha explicat que la nova normativa afavorirà la seguretat de trànsit, “perquè no hi haurà VMP que puguin circular a més de 25 km/h, també s’incorporen millores de frenada o límit de càrrega entre d’altres. Alhora, aquest certificat identificarà els vehicles i es podrà localitzar qui es doni a la fuga”.

pujar inici