Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

L’Ajuntament de Vilafranca elabora un cens dels coloms roquers que hi ha a la ciutat

17 de novembre de 2022

Durant aquesta setmana s’està duent a terme a Vilafranca un estudi per determinar el cens de població de coloms roquers. Els coloms roquers són els més comuns que es poden trobar a les ciutats. Viuen en colònies i ocupen edificis per nidificar. En alguns espais, hi podem trobar altres aus que s’assemblen als coloms però tenen uns comportaments diferents i no són objecte de l’estudi com la tórtora turca o el tudó perquè no cal controlar-ne la població.

Aquest estudi, a banda de conèixer el nombre d’exemplars de colom roquer que hi ha a la ciutat, ha de servir per avaluar si els sistemes de control que s’estan emprant són els més adequats, alhora que, un cop finalitzat, s’obtindrà un diagnòstic dels principals edificis on crien els coloms, així com propostes concretes d’intervenció per dificultar la cria indiscriminada que provoca els creixements desmesurats de la població.

A finals d’aquest any, ja es podrà disposar d’una primera estimació de la distribució dels coloms pels diferents barris de la ciutat i està previst que, de cara al primer trimestre de l’any vinent, es porti a terme un anàlisi amb més profunditat dels llocs conflictius amb propostes d’intervenció.

La regidora de Salut, Anna Doblas, recorda que “per ajudar a controlar les molèsties que causen els coloms i per a la salut dels exemplars que conviuen a la ciutat, no s’ha d’alimentar mai els coloms. Una sobrealimentació comporta una major cria, competència entre ells, agressions físiques i transmissió de malalties. Un colom només necessita 30 grams de menjar al dia i si l’ha d’anar a buscar fora de la ciutat, això millora el seu estat físic i estan més sans”.

L’Ordenança Municipal de Protecció dels Animals i la seva tinença prohibeix alimentar els coloms estableix sancions d’entre 100 i 400 euros a qui ho infringeixi.

pujar inici