Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

L'Ajuntament de Vilafranca ha rebut el Premi d'Innovació Democràtica 2007

29 de novembre de 2007
La Generalitat de Catalunya ha atorgat a l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès el Premi a la Innovació Democràtica per l'experiència de participació ciutadana que va suposar el procés realitzat els darrers anys sobre la definició dels usos del nou espai públic generat pel cobriment de la via. El premi, convocat pel Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya, vol premiar les experiències que assenyalin noves formes de govern i de participació ciutadana i que promoguin una millor qualitat de la democràcia. Els ajuntaments de Vilafranca del Penedès i de Sitges han estat premiats com la millor experiència participativa de Catalunya l'any 2006 en la categoria de municipis d'entre 20.000 i 50.000 habitants.
L'Ajuntament de Vilafranca del Penedès va realitzar entre els anys 2005 i 2007 un procés de participació ciutadana, vinculat als nous usos i activitats que s'han de donar al nou espai generat amb el soterrament de la via del tren i el cobriment de la mateixa, un espai de quasi 2 quilòmetres de longitud que s'ha de convertir en un nou eix econòmic i social i de connectivitat entre barris.
Aquest important procés de participació ciutadana va comptar amb la participació de més de 2.300 persones, des d'infants, adolescents, joves, adults i gent gran. Un dels objectius prioritaris va ser informar sobre el procés participatiu i recollir els diferents discursos i aportacions de diferents perfils de població i, alhora, sensibilitzar als vilafranquins i vilafranquines de la importància d'aquest projecte i del fet de participar-hi. El Quadern per al debat ciutadà va ser l'eina que, construïda també amb la participació de la ciutadania, va permetre aportacions individuals i també a nivell familiar o de grup. Els usos del nou espai públic va generar un important debat entre pares i fills a les llars vilafranquines, entre els joves als instituts, entre membres d'entitats i en grups de gent gran, entre d'altres, així com la participació individual.
El concurs de projectes convocat per l'Ajuntament de Vilafranca adreçat a diferents equips d'arquitectes de prestigi incorporava entre els criteris de valoració de les propostes la 'incorporació racional i justificada de les conclusions del procés de participació ciutadana sobre els usos del nou espai públic resultant del cobriment del ferrocarril'.
El jurat del Premi d'Innovació Democràtica ha valorat a l'hora de premiar el projecte vilafranquí criteris d'innovació i creativitat, efectivitat, transcendència, aplicabilitat, transferència i adaptabilitat, sostenibilitat, diàleg i empoderament (si el projecte ha promogut o compromès la participació activa i real de la població). Aquest premi significa un reconeixement a la tasca feta per l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès en matèria de participació ciutadana.

pujar inici