Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

L’Ajuntament de Vilafranca se suma a la campanya per a una música respectuosa i inclusiva a la rua de Carnaval

11 de gener de 2024

Vilafranca del Penedès ha acollit aquesta setmana una reunió de diferents municipis de la comarca per iniciar la constitució d’un protocol conjunt sobre la utilització de músiques a les carrosses i comparses de carnaval. L’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos és pioner en la implementació d’accions de sensibilització i pedagogia per evitar l’ús de músiques sexistes al seu carnaval i aquest any l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès s’hi suma amb la voluntat de crear xarxa perquè les rues de carnaval de la comarca ballin al ritme de cançons amb lletres respectuoses per a tots els col·lectius de la societat. La regidora de Cultura, Àngels Dalmau, explica que “és molta feina de coordinació, però hi ha la voluntat dels municipis per crear mesures conjuntes per conscienciar la societat i fer un carnaval més respectuós i inclusiu”. “El fet que Vilafranca, com capital de la comarca, s’hi afegeixi facilitarà l’adhesió d’altres ajuntaments”, aclareix Dalmau. 

L’Ajuntament de Vilafranca s’adhereix a la iniciativa i aquest any començarà a aplicar mesures que evitin la reproducció a la rua de carnaval de cançons irrespectuoses amb les dones i altres col·lectius, mentre es continua treballant per concretar un protocol amb la resta de municipis de la comarca que celebren rua de carrosses i comparses en el seu programa de Carnaval. La regidora de Cultura de Vilafranca explica que “s’ha de prendre consciència que l’ús de determinades lletres sexistes i ofensives per a les dones, o altres col·lectius, no es pot normalitzar i, per això, l’Ajuntament de Vilafranca no subvencionarà grups que facin servir aquest tipus de cançons a la rua”.

Àngels Dalmau valora que “aquest és un tema molt important. Hi ha infants en aquests actes que escolten les musiques i, per tant, cal ser curosos amb el finançament públic que ha de servir  principalment per educar” i considera que “és  bo treballar-ho conjuntament. Hi ha molt bona connexió entre els diferents equips municipals, amb la idea que per al 2025 tinguem un protocol conjunt”. Dalmau afegeix que “és important que la normativa sigui comuna per a totes les rues de carnaval, per transformar poc a poc un hàbit que es inadmissible. Els serveis públics tenim la responsabilitat d’afavorir una consciència social cap a una societat més justa i inclusiva”.


pujar inici