Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

L'associació juvenil La Llar de la Recerca s’instal·la a l’Espai Jove La Nau de Vilafranca

17 de octubre de 2023

L’associació juvenil La Llar de la Recerca obre una nova etapa i s’instal·la a l’Espai Jove La Nau, gràcies al suport de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès que cedeix una part de l’equipament del carrer de Baltà de Cela, 45-47. L’entitat, fundada i gestionada per un grup de nois i noies del Penedès fa 3 anys, va entrar en funcionament amb l’objectiu de mentorar els joves amb curiositats i ganes d’explotar-les i aterra a Vilafranca amb la voluntat de consolidar-se.

Gerard Ferret Colomer, president de La Llar de la Recerca, ha obert les portes del nou local “a tot el jovent que té interès per la recerca, la investigació i el perquè de les coses. És un espai pensat per a penedesencs i penedesenques amb inquietuds i intenció d’aprendre, de tirar endavant els seus projectes i de passar-s’ho bé”. Alhora, Ferret referma la tasca d’acompanyament als socis i sòcies (alumnat d’ESO,  Batxillerat, CFGS o universitari) que duu a terme l’associació, a més dels esforços dedicats a teixir xarxa i crear sinèrgies entre usuaris i usuàries i diferents experts i professionals del territori: “facilitem la manera de tenir contacte amb un món que, en un inici, pot semblar inaccessible”. La regidora de Joventut de l’Ajuntament de Vilafranca, Montse Arroyo, ha acompanyat La Llar de la Recerca en la seva presentació a La Nau, “on els acollim amb orgull i encoratgem tot el jovent de Vilafranca a descobrir l’activitat que desenvolupen”.

Roda de premsa

Portes obertes
Aquest dissabte 21 d’octubre, coincidint amb la seva instal·lació a La Nau, hi haurà una jornada de portes obertes per a totes les persones que vulguin acostar-se al projecte. Serà de 12 a 14 hores, a la sala que ocupen al primer pic de La Nau. La Llar de la Recerca obre un cop per setmana, els dijous a la tarda, per tal que els i les estudiants que s’hi han associat puguin avançar en les seves investigacions, recerques i projectes, amb un grau d’autonomia variable. Això, sense deixar de banda la participació i organització d’activitats divulgatives i culturals (de caire esporàdic) per completar la seva formació amb una visió transversal i interdisciplinària. 

Treballs, estudis i premis 
Les iniciatives que es desenvolupen es centren en els interessos dels socis i sòcies i són de temàtiques molt diverses. En el cas d’alumnes de Batxillerat i CFGS, es procura fer coincidir el projecte a executar amb el treball de recerca curricular. Alba Cartró Peris, secretària de l’associació, ha explicat que, entre d’altres, s’han fet estudis sobre els antibiòtics naturals, sobre l’impacte en la secreció de serotonina després d’ingerir plàtan i xocolata, o sobre la influència de la música en el son, aquest darrer premiat per la UB. També han treballat en un sistema de reg automàtic per a oliveres, en l’obtenció d’aparells intel·ligents a partir d’antics electrodomèstics, en la transmissió retardada d’energia cinètica a través d’engranatges o en la gestió d’un hort ecològic.

Aquest 2023 han impulsat, juntament amb el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, la convocatòria dels primers premis als treballs de recerca de Batxillerat de l’Alt Penedès. També enguany, a més del suport de l’Ajuntament de Torrelles de Foix al qual cal afegir ara el del consistori vilafranquí, han signat un conveni de col·laboració amb la Universitat Rovira i Virgili i amb la Fundació Pinnae. Finalment, han arribat a un acord amb la Universitat de Barcelona per permetre que estudiants de doctorat puguin impartir conferències a les instal·lacions de l’entitat, la primera de les quals tindrà lloc el proper dissabte 28 d’octubre, a les 12h, amb el títol La ciència al costat de casa, fer i entendre la recerca en salut mental, i anirà a càrrec de les doctorandes Alícia Colomer Salvans i Clara Serra Arumí.

La Llar de la Recerca, adherida a la Coordinadora de Centres d’Estudi de Parla Catalana, segueix buscant el suport i la col·laboració de més institucions i organitzacions, com ara altres universitats, entitats o fundacions privades. El jovent que vulgui formar part de l’associació, pot contactar-hi a través del perfil d’IG @lallardelarecerca o per correu a l’adreça [email protected]. També poden informar-se a través de la seva web https://www.lallardelarecerca.org/

pujar inici