Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

L’equip de govern de Vilafranca presenta un pressupost de 65,37 MEUR per al 2023

12 de desembre de 2022

L’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, acompanyat del tinent d’alcalde de l’Àrea d’Acció Territorial i Serveis Urbans, Francisco Romero, i del tinent d’alcalde de l’Àrea de Serveis Centrals i Hisenda, Aureli Ruiz, ha presentat en roda de premsa els pressupostos municipals per al 2023 que l’equip de govern portarà a aprovació del ple municipal el proper dimarts 20 de desembre i que avui mateix s’exposarà també en audiència pública.

El pressupost consolidat, és dir, l’Ajuntament i les diverses empreses i societats municipals, arriba als 65.369.990 €, el més elevat de la història, incrementat un 9,1% respecte l’any 2022. Aureli Ruiz posava en relleu les dificultats en l’elaboració d’aquest pressupost. “Ha estat el més complicats des que som al govern. El 2023 és un any amb diverses incerteses i molts condicionants com un IPC elevat (un 7%), l’increment dels preus de l’energia i la incertesa pel que fa a la seva evolució, els costos de les matèries primeres i salarials, i la pujada dels tipus d’interès”, ha apuntat. El regidor d’Hisenda també esmentava la reducció d’ingressos per la baixada del 50% de l’impost de la plusvàlua i “l’exercici de contenció que fa l’equip de govern per no traspassar l’augment de costos als ciutadans apujant els impostos. És bo que tinguem uns pressupostos elevats, però estan condicionats per tots aquests increments de despesa”.

Ruiz explicava que, malgrat aquest escenari, l’equip de govern vol amb aquests pressupostos “continuar garantint serveis públics de qualitat, fer més eficient la despesa pública reduint la despesa energètica, reforçar la seguretat ciutadana, la lluita contra les ocupacions il·legals conflictives, augmentar l’habitatge públic de lloguer, desenvolupar el pla de mobilitat, millorar la qualitat de vida dels ciutadans a través de l’Educació, la Cultura, l’Esport i la Salut, mantenir el nivell d’inversió dels darrers anys (per sobre dels 6 MEUR), i continuant amb un nivell impositiu i un endeutament baixos”.

Despeses per serveis

Pel que fa a les partides destinades als diferents serveis municipals, destaquen Educació amb 6,6 MEUR, Gestió de l’Aigua i el clavegueram amb 6,5 MEUR, Via Pública amb 5,9 MEUR i Cultura amb 5,8 MEUR. No obstant això, els Serveis que creixen més són Mobilitat, arran de la municipalització de la gestió de les zones blaves, que fins ara estaven sota concessió externa; Igualtat (54%) per reforçar l’atenció a les dones víctimes de violència masclista, punts liles en actes festius, etc.; i Joventut (32%), amb l’increment de la plantilla i de l’activitat de l’Alberg Municipal i amb nous programes de dinamització juvenil.

D’entre les novetats que inclou el pressupost de 2023, pren rellevància també la Seguretat Ciutadana, amb la creació de 7 noves places d’agent de Policia Local, arribant a una plantilla de 72 efectius, l’ampliació de la seva flota de vehicles o la implantació de càmeres de videovigilància. En aquest àmbit també s’incrementa la dotació al Servei de Convivència per fer lluitar contra les ocupacions d’habitatges conflictives.

Aureli Ruiz ha destacat també l’alt nivell inversor de l’Ajuntament. “Continuem estant per sobre del 6 MEUR en inversió i som el 3r ajuntament de més de 25.000 habitants que més inverteix en via pública a Catalunya. Amb el PIICC hem invertit entre 2021 i 2023 més de 10 MEUR a millorar Vilafranca” ha afirmat.

Finalitzar projectes i noves inversions

Per la seva banda, Francisco Romero posava de manifest la “capacitat d’aquest equip de govern de planificar i alhora gestionar el dia a dia. Estem contents d’haver arribat a aquest nivell d’inversió pública rècord i això ha estat possible, en una època de crisi, gràcies a un govern estable, que planifica, que té projectes a punt i que cerca recursos externs per finançar-los”.

El regidor d’Urbanisme explicava que ens trobem davant el pressupost final de mandat i cal prioritzar la finalització de projecte que ja estan iniciats com el VINSEUM al qual tan sols li resta el projecte museogràfic (1,5 MEUR), així com les que estan compromeses en plans ja aprovats com el Pla local d’habitatge i el Pla de mobilitat urbana.

Pel que fa al Pla d’Intervenció Integral del Centre i el c/ Comerç-PIICC, Romero  anunciava dues actuacions més: les reurbanitzacions de l’avinguda Catalunya (300.000 euros) i del carrer Bisbe Estalella (293.000 euros), “i ja estem planificant nous projectes com les reurbanitzacions dels carrer Sant Pere i Santa Magdalena”.

Finalment, el tinent d’alcalde ha anunciat també el condicionament d’un solar al Molí d’en Rovira com aparcament dissuasiu per a uns 200 vehicles destinat als usuaris del transport públic sobretot de Rodalies, i la cerca de fons europeus Next Generaliton per a projectes com el viver de celleristes a la nau del carrer Comerç o per assolir més habitatge assequible, a banda de la  rehabilitació de l’Alberg Municipal, amb 297.883 euros, ja compromesa amb fons NG.

Una ciutat viva

Per la seva banda l’alcalde Pere Regull s’ha mostrat satisfet d’haver sabut “donar-li la volta i tornar i fins i tot estar per sobre de les xifres de pressupost prèvies a la crisi del 2008, quan es va haver de passar de 58 a 43 MEUR” i destacava el caràcter “intervencionista en matèria d’estat del benestar” de l’equip de govern per aconseguir una Vilafranca viva, amb formació, educació, cultura, esport, etc. L’alcalde ha assegurat que, per mantenir els serveis, “caldrà ser més eficients que mai, perquè no hem apujat impostos i, amb menys ingressos, els haurem de prestar” i ha recordat que arran de la crisi del 2008 es va haver d’invertir molt en polítiques socials i “ara, en canvi, tot i mantenir la despesa social, que és fonamental, som capdavanters en inversió a la via pública. Malgrat el moment complicat tindrem una Vilafranca millorada. Sens dubte, ara mateix és el millor pressupost possible”.

pujar inici

Accessibilitat