Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

L’exposició “Sit tibi terra levis”, de Maria José Planells, a la sala dels Trinitaris en el marc del Vila?ensa 2023

28 de març de 2023

Aquest divendres 31 de març, a les 19h, tindrà lloc a la Sala dels Trinitaris l’acte inaugural i l’acció performativa col·lectiva de l’exposició “Sit tibi terra levis” de l’artista Maria José Planells. El projecte s’inclou dins els actes del festival Vila?ensa que enguany està dedicat al fet de la mort, les seves llum i ombres.

La instal·lació

L’artista Maria José Planells presenta una instal·lació feta mida per a la Sala dels Trinitaris i estretament vinculada al contingut de l’edició d’enguany del festival Vila?ensa que està dedicat al tema de la mort.

“Sit tibi terra levis” (que la terra et sigui lleu) vol mostrar al visitant els relats, símbols i rituals, que han ajudat a la humanitat a interioritzar tot el que no pot explicar, allò que requereix d’un espai comú o el que no pertany a un individu, sinó a una col·lectivitat.

La nostra societat moderna –o postmoderna- occidental cada vegada més individualitzada, de sequera espiritual i amb tanta pressa per existir, es troba molt allunyada d’aquestes accions.

Aquesta exposició pretén ser un espai, on aturar-se uns minuts i conscienciar-se de l'efímer de la nostra existència per valorar allò que és viu. Fer el relat de la vida abans de morir com l’obra escenografia d’una vida. Relatar és un acte i sorgeix d’una necessitat de donar forma i sentit a la vida i de fer partícip a l’altre.

L’artista

Maria José Planells Martínez, nascuda a Picanya (València) l’any 1976 però artista i docent de Visual i Plàstica a Vilafranca des de fa sis anys és Doctora Cum Laude en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València i Màster en Mitjans d’Impressió Gràfica, il·lustració i Encunyació Artística, Fábrica Nacional de Moneda y Timbre – Real Casa de la Moneda, Madrid.

La seva obra ha estat exposada en exposicions col·lectives i individuals a Itàlia, Espanya, França, Mèxic, Colòmbia, l’Argentina, Portugal, el Marroc i els Països Baixos. Ha participat en nombroses fires i biennals, i també ha impartit ponències, i com a docent ha participat en nombrosos tallers, cursos i seminaris.

Ha rebut nombroses beques per a fer residències artístiques a ciutats i centres d’art de l’Equador, Portugal, Mèxic, Mallorca, Madrid i Barcelona.

El seu treball destaca per l’escassetat dels mitjans, la senzillesa de formes narratives i la facilitat aparent de la seva posada en escena. Identificada amb el què l'envolta, allò proper, el natural, el quotidià i sincer. Treballa diversos llenguatges com la gràfica, la fotografia, les instal·lacions o les hibridacions entre aquests mitjans, i tracta d'establir una relació íntima entre las peces, l'espai i l'espectador.

Per la necessitat d'expressar-se a través del llenguatge plàstic com a procés pràctic i d'estudi, el gravat ha anat convertint-se en un mitjà amb què satisfà aquestes necessitats. Les temàtiques d'inspiració i de motivació són diverses. En un primer moment, el seu interès es va centrar al record, a evocar el passat, tot això expressat mitjançant instal·lacions i obra gràfica. Posteriorment, la cerca s'ha orientat a poc a poc cap a les forces de la natura, al territori i a la identitat. El gravat, en general, i la col·lagrafia, en particular, són els camps on darrerament es defineix el seu treball, si bé s'acull tota mena de procediments o activitats creatives.

Acte inaugural, acció performativa i visita comentada

L’acte inaugural tindrà lloc aquest divendres 31 de març, a les 7 de la tarda, i anirà a càrrec d’Andreu Felip, director dels Serveis Territorials de Cultura a Barcelona de la Generalitat de Catalunya.

Simultàniament, el públic assistent està convidat a participar en l’acció performativa que porta el mateix títol de l’exposició, Sit tibi terra levis, que consisteix a portar un petit recipient (tassa, got...) que tingui un significat simbòlic per a les persones que hi participin, un punt d’unió metafòric entre dues persones o que representi un record familiar, d’un amic...absent físicament.

Aquesta performance col·lectiva es convertirà després amb instal·lació permanent que estarà en constant canvi durant tota l’exposició,  a causa de la participació activa, ja que es podrà realitzar aquesta mena de ritus en tot moment mentre duri l’exposició.

La proposta pretén establir diàleg entre la peça i l’espai: l’espectador deixa de ser un observador passiu per transformar-se en un dels protagonistes de l’obra.

El divendres 28 d’abril a les 19h, el servei de mediació artística de l’Ajuntament de Vilafranca oferirà una visita comentada oberta al públic en general a l’exposició.

"Sit tibi terra levis" es podrà visitar a la Sala dels Trinitaris fins al diumenge 30 d’abril en horaris de dimecres a divendres de 17 a 20h; dissabtes de 18 a 20h i diumenges de 12 a 14h.

pujar inici