Ajuntament de Vilafranca del Penedès
>> INCIDÈNCIA DEL SERVEI DE LA WEB MUNICIPAL

Per motius aliens a l'Ajuntament de Vilafranca, alguns serveis de la web municipal no estan operatius. Estem treballant per restablir-los al més aviat possible. Disculpeu les molèsties.

Notícia

Manolo Urbano exposa les seves escultures sota el títol "Essències humanes"

02 de febrer de 2016

Manolo Urbano és un escultor vilafranquí autodidacta que porta més de 25 anys treballant el ferro, tant en el vessant pràctic com artístic. És va iniciar en aquesta pràctica amb només 12 anys, a partir del taller familiar, i des d'aleshores no ha parat de crear peces artesanals i artístiques. Els seus treballs escultòrics abasten des de les formes abstractes i els petits detalls ornamentals, fins a les obres figuratives de gran format. És expert en les línies i formes humanes i els seus treballs s'expressen sobretot amb el buit i el joc que generen les llums i les ombres de les formes escultòriques. A part d'escultor, la seva faceta artística s'estén a les disciplines de la música, el teatre, el clown i la joieria. Independentment de la mida de les peces, les seves obres destaquen per una curosa atenció en el treball dels detalls i les textures. L'estil del treball en ferro té lleugeres reminiscències a les corrents modernistes quan es tracta de decoracions i ornaments, en les quals es poden trobar arabescs, línies sinuoses i la utilització de formes vegetals que són freqüents en aquesta corrent artística.

D'altra banda, en les seves obres s'aprecien reminiscències cubistes pel que fa a les escultures de figures humanes, torsos, contorns i cares. Sobretot es percep la influència de l'avantguarda en la utilització dels espais buits, modelant-los per a crear un efecte de volum invertit. L'artista es serveix dels buits de les escultures per donar forma a la figura, donant importància a les diferents perspectives en la mateixa peça i les ombres que reflecteix. Així mateix, hi ha una ambivalència entre les peces que en ocasions són desenvolupades a través de formes arrodonies i suavitzades atorgant delicadesa a l'escultura, i en d'altres mitjançant línies punyents i anguloses que desperten sensacions inquietants. 

Essències humanes és la primera exposició individual de l'artista a Vilafranca, i està centrada en el concepte de l'essència humana en el pas del temps, en les diferents èpoques i cultures, l'empremta que deixem, partint del territori més proper a una visió global com és el planeta Terra. Per a l'artista l'objectiu de la seva creació és “ocupar l'espai amb formes, emplenant el buit de la llum i l'ombra.” La mostrà acollirà 13 peces d'entre les quals una desena seran de grans dimensions, i hi trobarem el treball de diversos metalls i materials com el ferro, el coure, el plom o la pedra. El recorregut expositiu començarà al pati de la capella, on s'ubicarà el Porró una escultura estretament vinculada amb el territori. A través d'aquestes peces escultòriques escollides per a formar part de l'exposició podrem apreciar la barreja de formes orgàniques que representen la societat en que vivim. 

L'exposició romandrà oberta al públic fins al 6 de març en horaris de dimecres a dissabtes de 17 a 20h i diumenges i festius de 12 a 14h i de 18 a 20h. La inauguració anirà a càrrec del Regidor de Cultura de la l'Ajuntament de Vilafranca, Raimon Gusi, i com ja s'ha mencionat s'amenitzarà amb un petit concert del mateix escultor amb un instrument de creació pròpia. 

 

pujar inici

Accessibilitat