Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

“Miranti Natura”, les aquarel·les d’Assun Savall omplen de color la Sala dels Trinitaris

07 de març de 2016

El proper 12 de març, a les 20h, s'inaugurarà l'exposició Miranti Natura de la il·lustradora vilafranquina Assun Savall a la Sala dels Trinitaris de Vilafranca del Penedès. La inauguració anirà a càrrec del Regidor de Cultura de l'Ajuntament de Vilafranca, Raimon Gusi

Assumpció Savall Domingo és llicenciada en Ciències Biològiques per la Universitat Autònoma de Barcelona des de l'any 1978 i té un Màster en Nutrició i Alimentació per la Universitat de Barcelona (2006). És professora de Ciències Naturals des del curs 1997/1998 fins a l'actualitat, ininterrompudament. Ha estat professora del crèdit d'Il·lustració científica a l'Institut Eugeni d'Ors durant els cursos 1997/98 i 1998/99. Paral·lelament a la seva activitat professional com a docent, ha participat en diversos cursos d'aprenentatge de dibuix científic de diferents especialitats. Ha realitzat treballs d'il·lustració científica per a llibres i especialment llibres de text. També ha col·laborat en revistes locals i ha participat en diverses exposicions col·lectives arreu del territori català. Per a l'artista, la seva pràctica aplega un seguit de conceptes com: observar, admirar, emocionar-se, comprendre i passar després al traç, al dibuix per explicar les mil formes que pren la natura, quina més bella, quina més sorprenent... i anar més enllà per aportar informació, per destacar els caràcters útils per a l'estudi, per fer ciència. Dibuixar la natura ha estat un exercici constant de l'ésser humà des de les cultures més antigues, tot sovint amb tanta subtilesa que es pot considerar l'origen de l'art. 

La il·lustració científica li ha permès unir diverses passions: el dibuix, la ciència i la didàctica, en paraules seves: “He tingut la necessitat d'observar, analitzar i descobrir la natura i acabar convertint aquest procés en un dibuix, una aquarel·la a través de la qual la natura vol expressar-se i fer-se comprendre”. Assun Savall es mou principalment en l'aquarel·la, la gran majoria de les seves làmines estan fetes amb aquesta pintura. En els seus treballs també podem trobar tècniques com el guaix, la tinta xinesa i retolador tècnic de tinta negra pel dibuix que no s'ha de pintar. La seva il·lustració es basa en l'observació de l'objecte dibuixat a ull nu i lupa binocular per a les parts petites de flors, fruits, detalls de les ales d'un insecte, etc. O bé utilitzant el microscopi per a organismes o estructures més petites que no es poden veure a simple vista, com les escates de l'ala de la papallona, les larves de crustaci, etc. Un procés productiu d'allò més detallista i minuciós. 

Miranti Natura és la primera exposició individual d'Assun Savall, i per al recorregut expositiu ha escollit un recull d'aquarel·les protagonitzades per animals i plantes: orquídies, lliris, fulles, fruits, cargols, estrelles de mar, pedres, papallones, fures, dracs... que s'obren camí entre els dibuixos per omplir-se de color, per anar més enllà del dibuix, i mostrar-nos com són, per fora i per dins, traspassant les fronteres de la ciència per transmetre sensacions i emocions. 
D'aquesta manera, l'artista ens convida a observar la naturalesa des dels seus ulls de biòloga i il·lustradora, a través d'una producció artística caracteritzada per la sensibilitat, la delicadesa, la degradació dels colors, l'estudi minuciós de les formes i el compromís amb l'estudi de la natura. 

L'exposició romandrà oberta al públic fins al diumenge 3 d'abril en horaris d'obertura de dimecres a divendres de 17 a 20h i els caps de setmana i festius de 18 a 20h. Amb motiu de les festes de Setmana Santa la Sala romandrà tacada els dies 27 i 28 de març. 

pujar inici

Accessibilitat