Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Nova campanya sobre l’ús correcte dels Vehicles de Mobilitat Personal (patinets i bicicletes)

16 de octubre de 2023

El tinent d’alcalde de Seguretat i Convivència de l’Ajuntament de Vilafranca, Ramon Zaballa, acompanyat de l’Inspector en cap de la Policia Local, Albert Romero, i de la responsable del Servei de Convivència i Ciutadania, Dolors Marín, han comparegut aquest matí en roda de premsa per tal d’explicar la campanya que s’inicia avui 16 d’octubre sobre l’ús adequat dels vehicles de mobilitat personal (VMP)

El regidor ha explicat que s’ha observat per part de la Policia Local un increment del nombre de vehicles de mobilitat personal, sobretot patinets, “que no respecten les normes de circulació. En paral·lel, les queixes, sobretot dels vianants, també han augmentat principalment per l’excés de velocitat i la circulació per les voreres amb aquest tipus de vehicles”.

Amb la voluntat que tothom tingui clares les normes de circulació amb aquest tipus de patinets, el regidor Zaballa ha anunciat una campanya adreçada sobretot als usuaris dels VMP i a la població més jove com a potencials usuaris d’aquest tipus de vehicles. Els joves entre 12 i 16 anys i usuaris de patinets i bicicletes són la població diana a qui es dirigeix.

Per facilitar la comprensió de les normes s’ha editat un flyer que recull de forma gràfica i resumida els aspectes més significatius de les normes, que són:

  • Límit de velocitat de 25km/h.
  • Prohibició de circular per voreres ni zones de vianants.
  • Recomanació de l’ús de casc.
  • Compliment estricte de les normes de circulació com la resta de vehicles.
  • Prohibició de circular més d’una persona damunt del patinet.
  • Obligatorietat de l’enllumenat davanter i posterior en horari nocturn.

Aquest flyer serà repartit a tots els centres que imparteixen educació secundària i batxillerat de Vilafranca i a les Associacions de Veïns i Veïnes. Així mateix, els agents cívics repartiran el fulletó informatiu als usuaris que detectin circulant per la vila.

Ramon Zaballa ha manifestat el seu desig que “tothom sigui sensible a la campanya i que els usuaris d’aquest vehicles respectin les normes que regulen el seu ús correcte per a una bona convivència amb els vianants i la resta d’usuaris de la via. Tot i que les ordenances vigents contemplen aquestes prohibicions, no hem volgut iniciar el procés sancionador sense abans informar exhaustivament. La campanya vol ser informativa, formativa i educativa, en cap cas recaptatòria”.

Sancions de 200 €

El tinent d’alcalde ha avisat que, transcorregut el mes d’octubre, la Policia Local “denunciarà i sancionarà l’ús incorrecte dels vehicles de mobilitat personal. No volem criminalitzar aquest col·lectiu però hi ha preocupació sobretot de la població de més edat que pateix per la seva integritat física. La seguretat de tothom, usuaris i vianants, és una prioritat”.

L’inspector Albert Romero ha explicat que l’any passat es van imposar més de 200 multes a VMP i que enguany, quan falten dos mesos i mig per acabar-lo, ja s’ha superat aquesta xifra, i ha aclarit que en cap cas es deixaran de sancionar conductes de risc durant els 15 dies de campanya per part dels conductors de patinets i bicicletes.

Les sancions per infraccions en la conducció de VMP poden arribar als 200€.

 

pujar inici