Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Nova reunió del plenari de la Taula de la Formació Professionalitzadora

31 de octubre de 2022

Dijous passat es va reunir a la sala d’actes de l’Enològica el plenari de la Taula de Formació Professionalitzadora, un punt de trobada impulsat per l’Ajuntament de Vilafranca en què hi són presents també la Generalitat de Catalunya, mitjançant els Departaments d’Educació i de Treball, agents socials, educatius i econòmics amb l’objectiu de millorar la formació professional al territori.

Aquesta sessió va comptar amb la presència de la regidora d’Educació, Xell Montserrat, i del regidor de Promoció Econòmica i Ocupació, Joan Manel Montfort, a banda de representants de tots els sectors implicats. Va comptar també amb la participació de l’equip tècnic de l’Agència Pública de Formació i Qualificacions Professionals de Catalunya que va presentar el model d’FPCat i també de responsables de la Fundació Bertelsmann que va informar del projecte Xcelence-Escoles que inspiren on hi participen tots els centres de secundària de Vilafranca amb el suport de l’Ajuntament.

La regidora d’Educació explicava que la taula, engegada l’any 2020, està formada per 48 agents del territori, la meitat dels quals són de l’àmbit educatiu i l’altre meitat del sector econòmic-empresarial i recordava els seus objectius: “aconseguir una formació professional que s’adeqüi a les necessitats del sector productiu del territori i reduir l’abandonament escolar prematur, que és un repte que tenim com a país”. Montserrat posava l’èmfasi també en el programa NOE (Noves Oportunitats Educatives) de la Diputació de Barcelona on Vilafranca participa com a municipi pilot i el programa Xcelence-Escoles que inspiren, on l’orientació educativa és el “pal de paller. La Taula de la Formació Professionalitzadora és l’espai de trobada on s’han de coordinar el món educatiu i el món empresarial. El repte no és fàcil, però estem treballant perquè ben aviat hi hagi concrecions i avenços”, afirmava la regidora.

Per la seva banda, Joan Manel Montfort manifestava que s’estan fent passos importants “per casar la formació amb les necessitats de l’empresariat. Reunir tots els agents en un mateix espai de trobada no és una cosa menor i ja n’estan sortint accions concretes que seran tangibles”. El regidor de Promoció Econòmica i Ocupació recordava el problema que s’arrossega de fa anys que les empreses no troben perfils adequats per incorporar als seus equips i, per altra banda, hi ha un 10% de persones aturades. “A nivell d’atur estem bé, per sota dels nivells de la crisi del 2008, però hem de pensar en clau de futur i apostar decididament per la formació dual, que permet fer formació dins les empreses perquè aquestes puguin conèixer els futurs treballadors i decidir si els incorporen o no”, remarcava el regidor.

pujar inici