Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Una jornada d’estudi de la figura del metge vilafranquí Fèlix Janer obrirà el cicle Paraules als Claustres 2022

03 de maig de 2022

La regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca ha presentat un any més la programació del cicle Paraules als Claustres que organitza des de l’any 2010 i que enguany comparteix seu en els dos claustres de la ciutat: el claustre de Sant Francesc i el claustre dels Trinitaris. La presentació ha anat a càrrec del regidor de Cultura, Ricard Rafecas, del cap tècnic de Cultura, Àngel Hom, i de la tècnica de cultura i directora artística del cicle, Sílvia Amigó.

Paraules als Claustres ofereix activitats de gran qualitat artística i cultural relacionades sempre amb la paraula dita, cantada o, fins i tot, silenciada. La programació abraça dels del mes de maig al mes de setembre i vol ser una proposta cultural de proximitat que permeti, per una banda, portar propostes culturals de petit format en espais patrimonials i, per altra, una oferta cultural oberta, diversa i plural que acull diferents disciplines artístiques i expressives.

Rafecas explicava que la programació inclou formats tan variats com una jornada d’estudi dedicada a una persona rellevant de la història intel·lectual vilafranquina, recitals poètics, exposicions, cançó d’autor, accions pel públic infantil... amb un total de 13 activitats (1 jornada, 3 exposicions, 6 espectacles poètics i musicals, 1 obra de teatre, 1 concert i  1 espectacle familiar) “amb la paraula com a vehicle i canal d’expressió principal”.

 

Fèlix Janer i Bertran

El cicle Paraules als Claustres s’estrenarà com és habitual amb una jornada d’estudi i divulgació d’un personatge rellevant de la història vilafranquina. En aquesta ocasió serà el metge Fèlix Janer i Bertran, que va viure a cavall dels segles XVIII i XIX i que destacà en aspectes com la deontologia i la salut pública i que va esdevenir una figura internacional en el seu temps. Sílvia Amigó remarcava que la jornada del proper dissabte 21 de maig, al claustre de Sant Francesc, constarà de 5 ponències, de l'historiador Ramon Arnabat, del Dr. Josep Terés, del professor Josep M. Ustrell, del Dr. Joan Vidal-Jové i del divulgador científic Jaume Baltà Moner, autor de l’únic llibre publicat entorn a la figura del Dr. Fèlix Janer.

La tècnica de Cultura destacava que enguany, després d’uns temps fortament marcats per la pandèmia del coronavirus i on tot el sistema de cures sanitàries ha passat a un primer pla de les nostres vides, “ens ha semblat oportú dedicar la jornada d’aquest 2022 a la figura d’un metge nascut a Vilafranca al segle XVIII però de qui encara avui se’n desprenen ensenyances i pràctiques deontològiques de primer ordre”.

La jornada, amb el títol “Fèlix Janer Bertran. Conèixer i practicar la cura des de la ciència i l’humanisme”, tindrà lloc dissabte 21 de maig, de 10 a 14h, compta amb la col·laboració de Vinseum i de la Biblioteca Torras i Bages. L’assistència és gratuïta però cal inscripció prèvia a prèviament a: [email protected]

Un cop finalitzada la jornada, totes les persones participants que ho desitgin podran desplaçar-se al cementiri de Vilafranca on es descobrirà la placa d’homenatge al Dr. Janer en el lloc on descansen les seves despulles.

Sílvia Amigó recordava que l’aforament del claustre de Sant Francesc és d’unes 100 persones i de la sala capitular on es desenvoluparà la jornada és d’unes 50 persones.

Per la seva banda, Àngel Hom destacava que tot el que s’ha generat en les 11 edicions anteriors de les jornades d’estudi dedicades a personatges vilafranquins està recollit a l’apartat web de Cultura: https://cultura.vilafranca.cat/lletres/paraules-als-claustres/jornades-paraules-al-claustre. També posava èmfasi en que la programació del Paraules als Claustre també es nodreix, a banda de les accions programades directament pel servei de Cultura de l’Ajuntament, de propostes impulsades per altres entitats culturals que ofereixen el seus propis programes i que encaixen perfectament amb el contingut del cicle. Enguany s’hi inclouen activitats del festival En Veu Alta (EVA) i del Vijazz Penedès.

Tota la informació del cicle es podrà trobar a cultura.vilafranca.cat

ODSODS 4ODS 17

pujar inici

Accessibilitat