Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Jornada “Dolors Piera. Ideals i desencisos d’una mestra republicana” al claustre de Sant Francesc

10 de maig de 2021

El proper dissabte 15 de maig, tindrà lloc al claustre de Sant Francesc la jornada divulgativa organitzada per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca i que dona inici, per desè any consecutiu, al cicle Paraules als Claustres. En aquesta ocasió la jornada està dedicada a la mestra, política i exiliada, Dolors Piera Llobera.

En aquest 2021, en què se celebra el 90è aniversari de la Segona República i durant el qual a Vilafranca s’han celebrat diferents exposicions sobre l’escola i la República i especialment sobre les escoles freinetistes al Penedès, és un bon moment per recuperar el testimoni i el llegat de la mestra, política i exiliada Dolors Piera.

Si bé no es tracta d’una persona nascuda a Vilafranca, sí que els seu breu pas per la nostra ciutat i l’empremta que va deixar-hi són prou rellevants perquè s’organitzi una jornada dedicada a Dolors Piera i difondre el llegat pedagògic i de compromís polítics d’aquesta mestra nascuda a Puigverd d’Agramunt (Lleida) l’any 1910. Un pas que va portar al Penedès les idees de Célestin Freient a les escoles, alhora que s’implicava en el treball del grup català de la FETE (Federación Española de Trabajadores de la Enseñanza). També, com a membre del Partit Socialista Unificat de Catalunya (1936), va ocupar responsabilitats en la seva Comissió de dones, va ser secretària de la Unió de dones de Catalunya i, des del 1937, com a consellera municipal de l’Ajuntament de Barcelona, va desplegar una intensa activitat per poder atendre les necessitats més urgents de la població refugiada i , en especial, dels nens i nenes arribats a la ciutat. Va mantenir el compromís de solidaritat amb Catalunya, des del seu primer exili a França i, més endavant, a Santiago de Xile, fins a la seva mort l’any 2001.

Els ideals i desencisos d’una generació d’homes i dones que van pretendre la transformació de la societat mitjançant l’escola i l’acció col·lectiva i una societat en la qual les dones van despuntar en diversos àmbits professionals i institucionals seran els eixos vertebradors d’aquesta jornada d’homenatge i divulgació de la figura de Dolors Piera i és amb aquest esperit que s’ha convidat cinc ponents per apropar-nos la personalitat d’aquesta dona que, l’atzar va vincular per sempre el seu nom a Vilafranca.

Programa de la jornada “Dolors Piera. Ideals i desencisos d’una mestra republicana”

9.30h Presentació i benvinguda, a càrrec de Ricard Rafecas, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès.

9.45h Presentació de l’exposició realitzada per l’alumnat de l’Escola Dolors Piera de Vilafranca, a càrrec de Carme Ayllón Hernández, directora de l’escola Dolors Piera de Vilafranca.

10h Els mestres Freinet a la II República al Penedès, a càrrec del Dr. Francesc Imbernón. Catedràtic de Didàctica i Organització Educativa de la Universitat de Barcelona.

 

10.40h Dolors Piera: mestra, sindicalista i política, a càrrec de Cèlia Cañellas, doctora en Història, catedràtica d'institut jubilada.

11.20h Pausa

12h Dolors Piera: consellera municipal, dirigent comunista i exiliada, a càrrec de Rosa Toran, doctora en Història, catedràtica d'institut jubilada.

12.40h  La bicicleta del mestre Costa-Jou, a càrrec d’Albert Taulé, arxiver, comissari de l’exposició Quan la vida entra a l’escola.

13.20h La Vilafranca republicana: mirall educatiu català, a càrrec de Ramon Arnabat Mata. Professor de la Universitat Rovira i Virgili i investigador del grup de recerca ISOCA i de l'Institut d'Estudis Penedesencs.

14h Precs i preguntes. Cloenda de la jornada

Espectacle poètic

En el marc d’aquesta jornada dedicada a Dolors Piera, a les 19h, tindrà lloc al mateix claustre l’espectacle poètic 36+1 de Ricard Creus.

36 poemes a partir del 36 de Ricard Creus (Barcelona 1928) és una visió íntima dels fets que es van produir a partir del 18 de juliol de 1936. L’autor, que llavors era un nen, parla en primera persona de la guerra, de la postguerra, i de la lluita silenciosa que va portar a la recuperació de les llibertats democràtiques. La interpretació, la dramatúrgia i la direcció de l’espectacle van a càrrec de Maria Pla.

Tant l’assistència a la jornada “Dolors Piera. Ideals i desencisos d’una mestra republicana” com al recital poètic són gratuïts, però cal inscriure’s prèviament a [email protected] indicant si es vol assistir a la jornada, al recital o bé a les dues propostes.

   

pujar inici