Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Senyalització de passos de vianants per a la seguretat de les persones amb TEA

01 de juny de 2021

Aquesta setmana l'Ajuntament de Vilafranca ha posat en marxa la senyalització de passos de vianants amb pictogrames que afavoreixen l'autonomia i seguretat viària de les persones que tenen diagnosticat un Trastorn de l'Espectre Autista (TEA). El TEA és un trastorn del desenvolupament que implica dificultats en les àrees de la comunicació social recíproca, la conducta repetitiva i/o interessos restringits.

La primera actuació de senyalització es va fer ahir a la tarda en el pas de vianants situat al c/ Igualada, a l’alçada del parc de Llevant i de l’escola Mas i Perera i molt a prop del CAP Vilafranca Nord i hi van assistir la regidora de Salut i Consum, Anna Doblas, el regidor de Via Pública i Cultura, Ricard Rafecas, i les representants de l’associació Autisme amb Futur, Dolors Garcia i Trini Bové.

La regidora de Salut i Consum, Anna Doblas, ha explicat que, tal com s’havia anunciat, l’equip de govern de l'Ajuntament de Vilafranca fa temps que està treballant de manera transversal amb diferents serveis municipals, i amb la col·laboració de l'associació Autisme amb Futur accions que millorin el dia a dia i la qualitat de vida de les persones amb TEA i les seves famílies. Una d’aquestes accions consisteix a pintar una seqüència concreta de pictogrames que es col·loquen sobre la primera línia blanca dels passos de vianants. Són quatre dibuixos acompanyats dels textos que descriuen la seqüència de les accions que s'han de realitzar per travessar el carrer: “Atura't“, “Mira“, “Cotxe aturat” i “Creua”. Gràcies a aquests pictogrames s'ofereix un plus de seguretat al col·lectiu TEA, facilitant la comprensió de com s'ha d'actuar i, en conseqüència, millorar la seva autonomia. Aquests pictogrames, que són de color blau perquè és el color que més ràpidament identifiquen les persones amb TEA, serviran per crear una ciutat més accessible, inclusiva i que afavoreix la convivència de tothom.

“En una fase inicial es pintaran 80 passos de vianants prop dels equipaments on es mouen més persones amb TEA. Volem agrair la col·laboració de l’associació Autisme amb Futur que és present al Consell Municipal de Salut i que treballa transversalment amb altres col·lectius i serveis municipals per millorar la situació de les persones amb TEA”, ha comentat Doblas.

Per la seva banda, Ricard Rafecas explicava que, apart de pintar els passos de vianants, des del Servei de Cultura s’està treballant amb l’associació “per afavorir i facilitar l’assistència d’infants i joves amb TEA a espectacles com la Fàbrica de Joguines del Patge Raimon i l’espai Insòmnia, així com també als que tinguin lloc a Cal Bolet o l’Auditori municipal”.

Per la seva banda, les representants d’Autisme amb Futur, Dolors Garcia i Trini Bové, agraïen la implicació de l’equip de govern per fer realitat aquest projecte. “A la gent amb TEA tenir un suport visual els ajuda molt. Són pensadors visuals i tot el que sigui facilitar l’accessibilitat cognitiva els hi va molt bé i els dóna seguretat. Amb aquesta mesura fem una vila millor i a poc a poc canviem la mirada cap a les persones amb discapacitat”, ha dit Bové.

Progressivament es pintaran amb aquests pictogrames passos de vianants distribuïts de forma estratègica per tota la ciutat. Els passos de vianants es pintaran al voltant d’una quarantena d’equipaments, espais públics i punts d’interès com ara centres educatius públics i privats, equipaments sanitaris o parcs infantils. Els treballs els executarà la Unitat de Serveis de l’Ajuntament.

  

pujar inici

Accessibilitat