Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Pere Regull destaca el component històric i tradicional d’una Fira del Gall, que s’ha sabut adaptar a l’entorn mantenint la personalitat

28 de novembre de 2017

La Fira del Gall de Vilafranca se celebra enguany el cap de setmana del 16 i 17 de desembre. Aquesta fira, amb 353 anys d’història, continua essent l’únic espai de Catalunya on es pot conèixer, veure i gaudir tot el procés de l’aviram: des de la criança fins a la degustació. I tradicional, perquè és una de les fires centenàries que conserva una història pròpia i la combina amb les novetats més actuals. L’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, ha presidit avui l’acte de presentació de la propera edició, assenyalant aquest respecte per la tradició, “amb la repetició d’imatges que pots veure en documents de principis de segle. La repetició no és negativa. Cal adaptar-se, però sobre el mateix eix: els productes de la terra, que ens donen personalitat al Penedès”. L’alcalde ha donat valor a aquest fet, “perquè vol dir que hi ha una manera de viure que perviu. La Fira del Gall és cultura, és tradició, és economia, és turisme i és nostra”.

El Gall del Penedès, reconegut amb la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) des de l’any passat, és el protagonista de la Fira del Gall. Aviram, gastronomia i vins de la DO Penedès es concentraran al Parc de Sant Julià, on es podran tastar productes KM0 d’altíssima qualitat. Com a novetat, aquest any s’ha reubicat l’espai de venda a la Plaça de Venda d’Aviram, amb totes les parades en un mateix espai. El servei d’escorxador i plomatge, com sempre, serà gratuït. A la Plaça de l’Exposició d’Aviram se situarà una altra de les novetats: la Mostra de races de gallina autòctones de Catalunya, amb més de 150m2 d’exposició. A la mateixa carpa, tindran lloc el “IX Concurs de Raça Gallina Penedesenca Memorial Amadeu Francesch” i el “III Concurs del millor color de closca d’ou de la Gallina Penedesenca”. 

Pel que fa a la Mostra Gastronòmica, es podran tastar fins a 21 receptes d’aviram, vuit d’elles de Gall del Penedès, proposades per set restaurants destacats del territori. També es podran tastar vins de la DO Penedès al Superceller (plaça del Vi). Com a novetat, dissabte a les 18.30h, hi tindrà lloc l’acte “Formatges, vins i estrelles”, amb la participació del cantant Salva Racero (ex-cantant de Lax’n’busto).

El visitant podrà gaudir també de la Fira d’Artesania i podrà participar de l’ampli ventall d’activitats que s’organitzen per a tota la família durant el cap de setmana. Per facilitar la mobilitat dels visitants, el trenet connectarà diferents zones de la Fira, inclosa l’estació de tren. 

D’altra banda, diumenge 17, el Gall Tomasot i la Gallina Ballarica rebran més de 10 bèsties vingudes des de diferents punts de Catalunya. El mateix diumenge, la Fira del Gall se solidaritza amb La Marató de TV3 dedicada a les malalties infeccioses, amb l’espai “Quiquiriquic”, una zona de conta-contes de temàtica d’aviram, per a famílies i infants. Tots els donatius recaptats es destinaran a La Marató. 

La periodista Ruth Troyano inaugurarà la Fira 
El pregó serà dimecres 13 a les 20h al Saló de Plens de l’Ajuntament de Vilafranca. Ruth Troyano, encarregada de inaugurar la Fira, és periodista i sommelier, assessora de cellers, establiments hotelers i de restauració, i col•laboradora de l’emissora RAC 1 i del diari ARA.

Més enllà de la Fira del Gall, a Vilafranca s’han organitzat moltes altres activitats per conèixer el patrimoni cultural, arquitectònic i gastronòmic. Destaca el paquet turístic “Quin Guirigall!” que inclou l’entrada a la Mostra Gastronòmica i al Superceller, una nit d’allotjament amb esmorzar per a dues persones a Vilafranca, la visita a un celler amb un maridatge de vins i formatges, i la visita a Vinseum.

pujar inici

Accessibilitat