Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Pere Regull: “Garantir els serveis, millorar la ciutat, la cohesió social i la promoció de la ciutat són els eixos del pressupost per al 2017”

22 de novembre de 2016

El pressupost municipal creix un 5,1% gràcies a les subvencions externes i a la millora de l’economia.

L’Ajuntament destina un 29% del pressupost a serveis no obligatoris.

L’Alcalde de Vilafranca, Pere Regull, acompanyat pels tinents d’alcalde d’Acció Territorial i Serveis Urbans, Francisco Romero, i de l’Àrea de Serveis Centrals i Hisenda, Aureli Ruiz, ha presentat avui la proposta de pressupost que l’equip de govern portarà a aprovació al ple municipal d’aquest vespre.
Aureli Ruiz ha explicat que el pressupost de 2017 pujarà a 50.696.491 euros, un 5,1% més que enguany, el qual “és fruit de l’increment en els ingressos propis (1,5%) per la millora de l’economia, en les transferències corrents d’altres administracions (2,5%) destinades a projectes d’inversió”. El regidor d’Hisenda ha detallat les línies mestres dels pressupost, que es materialitzen en: assegurar els serveis, donar prioritat a l’acció social i la promoció econòmica, suport i treball conjunt amb les entitats de la Vila, portar a terme les inversions clau del mandat, congelar impostos i implantar l’administració electrònica, i la reducció del deute. Igual que l’any passat els serveis que l’Ajuntament presta per llei i són obligatoris ocupen el 71% del pressupost i els no obligatoris el 29%. Entre aquests darrers, els l’Àrea de Serveis a les persones i la de Desenvolupament Econòmic s’emporten un 47% cadascuna. De l’Àrea de Serveis a les Persones i Promoció Social, el regidor ha destacat que s’emporta 9,5 MEUR, un 24% del pressupost i un 30% de la plantilla de personal. Dintre d’aquesta àrea, Ruiz ha posat èmfasi en els 2 MEUR en ajuts directes a persones en situació social vulnerable que preveu el pressupost de 2017. Pel que fa a l’Àrea de Desenvolupament Econòmic i Projecció Exterior, s’hi destinen 5,6 MEUR i un 14,5% del pressupost. Hi destaquen els plans d’ocupació, l’ampliació de l’oferta formativa de l’Escola d’Enoturisme i de WINEBS, la nova Casa de la Festa Major o la nova senyalització turística. Pel que fa a les inversions, les principals són continuar la urbanització de la llosa de la via, la nova Casa de la FM, el nou espai de joves La Pelegrina, ampliació d’instal.lacions esportives, rehabilitació d’habitatges, millora de l’espai públic i la rehabilitació de l’antic hospital per acollir serveis municipals, entre d’altres.
Per la seva banda, Francisco Romero ha posat èmfasi en l’autonomia financera de l’Ajuntament de Vilafranca, “una cosa que no tots els ajuntament poden dir”. Fent revisió a l’acord de govern CIU-PSC, Romero ha remarcat que la gran majoria de punts recollits “estan engegats, planificats, projectats o licitats”. En aquest sentit, ha citat l’espai de joves, la Casa de la FM i la urbanització de l’eix de la via, “que no volem aturar i n’assegurem el finançament”. No obstant això, el tinent d’alcalde ha alertat que els efectes de la crisi encara estan vigents. “Hem de donar oportunitats de futur a tothom independentment d’on visquin. Els pressupostos són continuistes en aquest sentit”, ha dir Romero.
Per l’Alcalde Pere Regull, “garantir els serveis, millorar la ciutat, la cohesió social i la promoció de la ciutat” són els eixos del pressupost per al 2017. “Tots ells són importants i van interelacionats. Com més activitats econòmica, l’Ajuntament obté uns recursos que pot dedicar a ajuts socials”, afirmava Regull. L’Alcalde també ha destacat el fet que ni en els pitjors anys de la crisi l’Ajuntament de Vilafranca ha deixat de fer inversió i ha destacat que fer una ciutat atractiva per al turisme, “redunda en primer terme en els que hi viuen els 365 dies de l’any”. En aquest sentit ha posat èmfasi en la continuïtat del projecte d’urbanització de l’eix de la via, que “no ens ha fet oblidar altres coses necessàries com l’ampliació de les instal.lacions esportives o tot allò relacionat amb el món del vi i la cultura, que són el que ens dona identitat com a territori”.
Finalment, Pere Regull ha reiterat la manca de diàleg que hi ha hagut amb algun grup municipal ja que, malgrat que tots disposen d’un esborrany del pressupost des del mes de juny, “alguns han presentat les seves propostes fa una setmana i d’alguns encara les esperem”.

pujar inici

Accessibilitat