Hi ha participat unes 40 persones, entre les quals hi havia directors i directores de centres educatius, inspectors d’educació i altres perfils tèc...
Pere Regull: “Si no hi haguessin tants incívics, estalviaríem molts diners en neteja que podríem dedicar a finalitats socials”.
11 de abril de 2016
L’Alcalde de Vilafranca, Pere Regull, acompanyat pel regidor de Territori i Serveis Urbans, Josep M. Martí, i el president de la Fundació Mas Albornà, concessionària de la neteja viària a la Vila, Martí Solé, han presentat aquest migdia la campanya de civisme que s’engega avui dilluns i que vol incidir en quatre àmbits molt concrets: els excrements de gossos, les pintades, l’ús inadequat de les papereres i l’incompliment dels horaris de la recollida porta a porta al Centre. “Com ajuntament, estem preocupats pel deteriorament que causen els actes incívics. Volem que la ciutadania s’hi involucri del tot. No per netejar més tot és més net, sinó perquè no s’embruta. El lema de la campanya, “T’importa?”, busca implicar la ciutadania”, ha dit Josep M. Martí.
Aquesta campanya vol fomentar el civisme respecte al manteniment de l’entorn urbà, responent una de les queixes principals que les associacions veïnals traslladen als responsables municipals en les diferents trobades anuals. L’alcalde Pere Regull ha explicat que “en les reunions als barris no es plantegen temes sobre política o qüestions de caire general. El tema número 1 en aquestes trobades veïnals són els excrements dels gossos. El mateix passa al programa “Diàlegs amb l’alcalde” de l’emissora municipal, que moltes de les trucades són per plantejar-me la mateixa queixa”.
La presència d’excrements de gossos a la via pública és la principal preocupació del veïnat i el regidor Josep M. Martí ha avançat que la campanya anirà acompanyada de sancions, en aplicació de l’Ordenança de Civisme per part de la Policia Local, que intensificarà el control en les properes setmanes. Pel que fa a les pintades, Martí ha dit que és preocupant que s’embrutin les façanes d’edificis històrics i que la ciutadania disposa de cartelleres i espais per difondre i expressar qualsevol missatge. El regidor també ha afirmat que les papereres són per deixar embolcalls, llaunes i deixalles petites, no pas bosses d’escombraries; i que cal treure la brossa entre les 20 i les 22h als carrers del Centre on es fa la recollida porta a porta, ja que fora d’aquests horaris provoca brutícia i molèsties als veïns.
El regidor de Territori i Serveis Urbans ha explicat que les associacions de veïns i de comerciants han rebut informació de la campanya i s’hi ha buscat la implicació des del primer dia. Paral·lelament, en les properes setmanes dos informadors de Mas Albornà voltaran pels carrers i els comerços per fer difusió de la campanya i de l’ordenança de civisme. També es difondran anuncis televisius i radiofònics, en què els infants i la seva visió sobre els actes incívics són els protagonistes. Igualment, hi haurà rètols i cartells al carrer i el vehicles de la neteja viària aniran retolats amb la imatge de la campanya. El regidor Martí ha apuntat que hi haurà “un abans i un després de la campanya, perquè la Policia Local vigilarà de prop les accions incíviques i actuarà en conseqüència”.
Per la Fundació Mas Albornà el seu president, Martí Solé, feia aquesta reflexió: “a casa nostra tots netegem, intentem no embrutar i ens enfadem quan algú ho fa. Això ho hauríem d’aplicar a la casa de tots que és Vilafranca”. Solé ha recordat que fa 6 anys que Mas Albornà es fa càrrec de la neteja viària i ha manifestat la voluntat d’implicació de l’entitat en la campanya: “la neteja requereix que es faci bé, però després cal que l’actitud de la resta sigui respectuosa”.
L’alcalde Pere Regull indicava que “Vilafranca, a les 8 del matí, és neta. L’embrutem els que hi vivim. I no podem justificar-nos els impostos que paguem, perquè si no hi haguessin tants actes incívics, estalviaríem molts diners en neteja que podríem dedicar a finalitats socials”. El pressupost de la neteja viària a Vilafranca del Penedès és d’1.359.000€ i la darrera campanya de neteja de pintades, algunes en edificis patrimonials, va suposar una despesa de 35.000€. Regull ha indicat que amb aquesta campanya “serem extremadament curosos per fer un seguiment de l’incivisme” i ha recordat que la col·laboració de la ciutadania és molt important, “avisant i denunciant les incidències en aquest sentit. La responsabilitat de la neteja viària és compartida, entre l’administració i la ciutadania”.