Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

El PIICC donarà resposta a bona part de les conclusions de les marxes exploratòries feministes

24 de març de 2022

Aquest mes de març es va fer la presentació de l’informe i les conclusions de les marxes exploratòries amb perspectiva feminista que es van dur a terme a Vilafranca al mes de febrer amb dos itineraris diferents.

El Col·lectiu Punt 6, l’empresa que ha fet l’informe i les conclusions d’aquestes marxes, assenyala que s’ha fet una anàlisi dels elements que condicionen la percepció de seguretat al voltant dels espais públics de Vilafranca del Penedès. Les marxes exploratòries es van realitzar el 3 de febrer, de forma simultània, amb la participació de 18 dones. Una de les marxes es va iniciar a l’estació de busos i l’altra al parc Tívoli.

Les marxes exploratòries realitzades ha tingut com a resultat una diagnosi amb la recopilació de les vivències i percepcions de totes les persones participants i algunes recomanacions d’accions positives per ajudar a crear espais públics, tant d’entorns diürns com nocturns, més segurs.

La realització de marxes exploratòries des d’una perspectiva de gènere és una acció prevista en la línia 2 del Pla d’Igualtat de Vilafranca del Penedès, 2019-2023: Accions contra les violències masclistes. La regidora d’Igualtat de l’Ajuntament, Montse Arroyo, destaca el “treball interdepartamental que suposa aquesta actuació en el marc del desplegament del Pla per la Igualtat”.

PIICC, urbanisme amb perspectiva de gènere

Per la seva banda el tinent d’alcalde de l’Àrea d’Acció Territorial i Serveis Urbans, Francisco Romero, ressalta el valor de les marxes, indicant que “caldrà tenir present les conclusions per poder-les incorporar en les millores de la planificació urbanística de la ciutat”. En aquest sentit el regidor d’Urbanisme assenyala que aquestes recomanacions de les marxes s’afegiran als suggeriments veïnals ja recollits en les diferents actuacions del Pla d’Intervenció Integral del Centre i el carrar Comerç (PIICC). “Hem revisat aquells carrers i places que formen part de l’àmbit del Centre històric i del carrer Comerç, i podem confirmar que el programa recollirà aquestes propostes, especialment en les iniciatives actualment en execució o a punt de posar-se en marxa, com ara la reurbanització del c/ Comerç, Banys, Carme, Lluna i Sant Jocund i la Rambla de la Girada, entre d’altres” afirma Romero. Aquestes renovacions urbanes integrals inclouran les propostes que sorgeixen de l’informe de les marxes exploratòries: l’ampliació dels espais per a vianants, la rehabilitació per millorar la visió i l’accessibilitat, la millora de la il·luminació o la millora de les connexions entre els barris, entre d’altres qüestions.

Francisco Romero explica que en el segon semestre d’aquest any podrien quedar enllestides bona part d’aquestes actuacions que donaran sortida a les peticions recollides a l’informe de les marxes exploratòries i ofereix la “possibilitat de fer unes noves marxes quan aquesta primera fase d’iniciatives del PIICC s’hagin realitzat amb l’objectiu de constatar aquestes millores”.

Finalment, el regidor apunta que projectes que no són iniciativa de l’Ajuntament com la remodelació de l’estació de Rodalies-RENFE o la rehabilitació d’algunes finques privades (amb subvencions públiques), “milloraran també alguns dels espais que s’han analitzat en les marxes exploratòries”.

pujar inici