Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

PSC i ERC presenten un acord de pressupostos per posar al dia Vilafranca

13 de desembre de 2023

Aquest migdia els grups municipals Socialista i ERC-100xCentVilafranca han fet públic l’acord a què han arribat i que permetrà aprovar el pressupost de 2024 el proper dimarts 19 de desembre.

L’alcalde FranCisco Romero i el portaveu republicà, Pere Sàbat, han explicat que l’acord s’ha treballat en base als programes electorals i buscant l’equilibri pressupostari, tenint en compte uns ingressos per tributs municipals vinculats al cost de la vida (IPC) i a la voluntat de mantenir el nivell de l’endeutament municipal en la franja baixa com fins ara. Aquest darrer factor és clau per poder mantenir l’autonomia local, atès el context de pujada dels interessos i la imminent aplicació de les regles de la despesa. En aquest sentit, l’acord aposta clarament per una visió plurianual i la priorització de la rehabilitació en el plantejament general de les inversions per al mandat actual 2023-2027.Tant FranCisco Romero com Pere Sàbat han remarcat que, amb aquest acord de pressupostos, Vilafranca farà un pas endavant en ambició per posar-se al dia, millorar la qualitat de vida amb nous equipaments i serveis i en un entorn que generi les oportunitats per assolir una ciutat viva.

L’alcalde ha refermat el seu compromís de diàleg i acord amb els grups municipals expressat des del primer dia de l’actual consistori, i ha assenyalat, en aquest sentit, que l’acord que es presenta avui permet seguir avançant en aquestes línies de treball guanyant confiança i complicitat i posant per davant els interessos municipals, amb l’objectiu de tirar endavant tant la gestió del dia a dia com els grans projectes de ciutat.

Per la seva banda el portaveu republicà ha remarcat la importància d’oferir una visió global de ciutat que queda recollida en aquest acord amb la voluntat que sigui una eina de transformació i millora per a la ciutat i la ciutadania. I valora positivament l’espai i el treball de diàleg i negociació que ha fet possible l’acord. 

Aquest és un acord que tindrà incidència en tota la Vila, amb propostes de millora integral de l’espai públic a tots els barris. També es dona prioritat i rellevància a la seguretat ciutadana amb més agents i educadors socials de carrer; als serveis a les persones i al benestar social amb importants augments de partides; i a la promoció econòmica i al comerç situant-ho com a accions centrals. En cadascun d’aquests àmbits la despesa s’incrementarà per sobre de l’IPC, que és, com ja s’ha explicat anteriorment, el que s’apujaran les taxes i impostos.

Roda de premsa

INVERSIONS 2024

•    Espai públic

- Renovació del carrer Sant Pere i del carrer Santa Magdalena.
Aquesta actuació, proposada en el Pla de Mobilitat, té l’objectiu de transformar aquest eix en un eix verd-urbà, i inclourà la renovació de la xarxa abastament d’aigua i de clavegueram i suposarà una millora integral ampliant la trama comercial del centre històric.
- Connexió dels carrils bici a través dels carrers Germanor i Soledat.
Els carrils bici ja realitzats a la zona del Molí d’en Rovira i la Girada es connectaran amb el Centre a través de la senyalització d’aquests carrers i amb la resta de barris de Vilafranca.
- Millores en voreres i manteniment a la zona de la Barceloneta-Sant Magí (c/ Pere Alegret, Manuel Barba i Roca, Sant Joan Despí, etc.).
Aquest àmbit serà objecte de millora pel que fa a accessibilitat, voreres, i elements que facilitin la mobilitat. També inclourà millores en la connexió amb el carrer Sant Sadurní d’Anoia.
- Millores a les places del Penedès i de la Verema, al parc Tívoli, i als carrers que hi donen accés.
Es plantejarà la millora d’aquests espais lliures i dels carrers que són l’accés habitual  i que estan al seu entorn, com el carrer Amàlia Soler i el carrer Sant Pau. S’adequaran les zones de jocs infantils situades en aquestes places, es milloraran les zones de parcs infantils per fer-les inclusives i es tindrà en compte la ubicació de més zones d’ombra.
- Millores al barri del Molí d’en Rovira, a través de l’eix Bisbe Estalella–Melió, i a la Girada seguint la millora de la rambla i especialment a la ronda de Mar.

•    Equipaments de ciutat

- Es referma l’aposta per la rehabilitació. En aquest marc, es continuarà la rehabilitació de la Nau Cortina, al carrer Comerç, per situar-hi la segona biblioteca de Vilafranca, així com també es tiraran endavant tots els estudis que assegurin la viabilitat tècnica i econòmica de la proposta de rehabilitació de l’antic Hospital, al carrer Sant Pere
- A nivell d’equipaments esportius, s’inclou la millora al pavelló d’hoquei i del camp de futbol, instal·lacions molt utilitzades i que s’han de posar al dia.

•    Sostenibilitat

- Aposta per la sostenibilitat tant en les noves urbanitzacions com en la generació d’energia instal·lant més plaques fotovoltaiques als equipaments municipals i en l’estalvi energètic ampliant la dotació d’enllumenat tipus LED.
- En l’àmbit de la mobilitat, es posaran en marxa nous aparcaments dissuasius.

•    Altres pactes
- Es reforçaran les polítiques d’habitatge seguint el Pla Local d’Habitatge, doblant la inversió de l’any 2023.
 Es posaran en marxa nous espais de debat i acord com el Pacte local de l’Ocupació de qualitat i el Pacte Social de la Llengua, que inclouran tant les propostes que s’han debatut i acordat al Ple com les noves que es puguin aportar en aquests espais.
- Pel que fa als serveis de neteja viària, i tal com va acordar el Ple, es reforçaran els serveis especialment als voltants de les bateries de contenidors.
- Es preveu convocar i desenvolupar la taula del comerç i ampliar les partides de dinamització comercial, així com desenvolupar les diferents fases de l’estudi de locals buits.
- Durant el 2024 es preveu avançar en metodologies per ampliar la participació barri per barri en la definició de les actuacions pressupostàries.
- Completar els estudis de l'estat actual de l'antiga Caserna de la Guàrdia Civil, incloent l'afectació estructural.

Roda de premsa

Comissió de seguiment
Els dos grups municipals que signen posaran en marxa una comissió de seguiment per analitzar el compliment dels acords, que es reunirà periòdicament.

 

pujar inici