Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Simposi europeu en el marc del projecte Life “Vinyes per calor”

11 de març de 2016

Vilafranca del Penedès acull aquest dijous i divendres un simposi europeu en el marc del projecte Life “Vinyes per Calor” que està desenvolupant l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès conjuntament amb COVIDES, INNOVI i NOU VERD.
Hi participen representants d’entitats i ciutats vitivinícoles europees interessades en la producció d’energia mitjançant la biomassa de les vinyes de Portugal, Itàlia, Alemanya, Bulgària i Espanya.


Ahir dijous es va obrir el simposi amb la presència de l’Alcalde de Vilafranca, Pere Regull, el director general de l’INCAVI, Salvador Puig, i el regidor de Medi Ambient, Josep M. Martí.
El director de l’INCAVI va lloar Vilafranca com a “capital del vi i punta de llança en la innovació en la viticultura, com ho demostra el fet de tenir una Estació Enològica amb més de 100 anys d’història, que va néixer per la necessitat d’innovar en el sector”. Per Salvador Puig, ara hi ha nous reptes als quals s’ha de fer front. “El canvi climàtic és una evidència i a les vinyes ja ho notem amb la presència de plagues, l’avançament de la collita... són senyals clars del repte que tenim i que ja ocupa els tècnics dels centres de recerca”, afirmava el director de l’INCAVI. Puig va lloar el projecte “Vinyes per calor” perquè treu profit del “miracle de la vinya, que és generar en 3 mesos una biomassa que podem convertir en energia. El 2015 va ser un any extremadament sec, amb només 350 l/m2 de pluja, però malgrat tot, la vinya fa el seu curs perquè el cep és una planta adaptadíssima al medi, que aprofita fins la última gota de pluja”, explicava Puig.

Per la seva banda, Pere Regull va afirmar que “s’ha acabat el temps de malbaratar recursos naturals. Hem d’aprofitar al màxim tot allò que la natura ens dóna. El Penedès és la capital de la vinya i el projecte Vinyes per Calor vol aprofitar aquest recurs per generar energia verda. És una magnífica mostra de cooperació publicoprivada entre l’administració i empreses. Si no anem junts no ens en sortirem. El que ens dóna personalitat com a territori és la vinya, el vi i el cava. Sense això perdríem qualitat de vida. Ho hem d’aconseguir rendibilitzar perquè ho puguem mantenir en el futur”.
 

 

 

 

pujar inici

Accessibilitat