Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Un diàleg entre obres d’artistes contemporanis i de la col·lecció del MNAC

17 de gener de 2023

Aquest divendres 20 de gener s’inaugura a la Sala dels Trinitaris l’exposició “Història de les mans”, que planteja un diàleg entre obres d’artistes contemporanis i obres de la col·lecció del MNAC. La comissària, Alexandra Laudo, (Barcelona, 1978) articula el diàleg en nou àmbits temàtics —Les mans, l’autoritat, el poder; Les mans, la lectoescriptura, la història; Les mans, el control, la determinació; Les mans, el treball, les cures; Les mans, els diners, el valor; Les mans, els pits, el martiri; Les mans, la medicina, el cos malalt; Les mans, el desig, el pecat i Les mans, els inicis, els finals— i proposa una selecció de vint-i-cinc obres dels artistes Antoni Abad, Isabel Banal, Isabel Barios, Damià Campeny, Colita, Mirari Echávarri, Raquel Friera, Camille Henrot, Fermín Jiménez Landa, Claudi Lorenzale, Mestre de Cinctorres Joan Morey, Antoni Muntadas, Levi Orta, Pasqual Ortoneda i María Sánchez, així com també obres anònimes dels segles XIII, XV, XVI i XVIII i monedes del segle XX.

Resseguint la història i el paper de les mans i el tacte en el poder, l’escriptura, el treball, el desig o la malaltia, entre d’altres, l’exposició ens convida a pensar sobre  les formes de comunicació, producció, relació i coneixement que al llarg del temps s’han articulat a través de les mans i el contacte. Una reflexió que, a la vegada, es pregunta pel lloc que ocupen les mans i el tacte avui, on les nostres relacions i experiències estan cada vegada més interferides pels dispositius digitals i els entorns virtuals, més després de la crisi sanitària arrel de la pandèmia.

Colita. Trabajo en casa (A), 1977

Per enriquir aquest diàleg entre obres d’artistes contemporanis i obres de la col·lecció del MNAC, “Història de les mans” convida els espais expositius participants en la itinerància a incorporar una obra local o vinculada al municipi. A Vilafranca s’han escollit una sèrie de peces en bronze que l’escultor Ángel Camino va crear l’any 2014. Aquestes peces van  ser concebudes per a ser enteses i sentides a través del tacte. Tal com el mateix títol ens indica, són peces “per al palmell de la mà”. L’artista les descrivia com petits amulets o talismans que en contacte amb la mà humana transmetrien una energia determinada, segons la seva forma, el seu color i el material amb què estan fetes. Alhora, la persona que les toqués infondria a la pedra la seva pròpia energia. La sèrie escultòrica “Peces pel palmell de la mà” fa evident l’interès que Ángel Camino tenia en què l’art sigui quelcom proper a les persones, integrat a la vida quotidiana i a l’experiència vital.

Acte inaugural i visita comentada

Aquests divendres 20 de gener, a les 20h, tindrà lloc l’acte inaugural que comptarà amb una presència de  la comissària Alexandra Laudo que farà una visita comentada a l’exposició.

 

Activitats vinculades

El servei de Cultura de l’Ajuntament ha dissenyat dues accions vinculades a l’exposició per tal d’aprofitar el potencial artístic i conceptual que aquesta exposició ofereix.

Divendres 4 de febrer, a les 19h: Conferència i projecció Una història de les mans al cinema, a càrrec del productor i director de cinema Francesc Alarcón.

Diumenge 19 de febrer, a les 12h: Visita dinamitzada per famílies amb nens i nenes a partir de 5 anys.

Divendres 10 de març, a les 19h: Visita dialogada i comentada per adults, a partir de 16 anys, Mirades tàctils. Una aproximació al passat i al present a través de les mans i tot seguit, al Claustre de Sant Francesc, performance Ocells-textos-onades a càrrec de l’artista Julia Mariscal.

Projecte educatiu

El servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca ha dissenyat un calendari de visites per a grups escolars i grups específics a l’exposició. Aquest projecte educatiu s’adequa a cada grup (primària, 1r i 2n d’ESO, 34r i 4t d’ESO, batxillerat i CF).

En col·laboració amb el Servei d’Atenció a la Dependència i a les Persones Grans de l’Ajuntament de Vilafranca s’han programat tres visites adreçades a persones grans, a persones amb discapacitat i a persones cuidadores de persones amb dependència. També s’ha programat una visita per a grups de persones amb Alzheimer amb cuidadors i/o familiars.

 Tant les visites del servei educatiu com les activitats vinculades són gratuïtes, però les places són limitades. Per tal de participar-hi cal fer inscripció prèvia al 938 900 459 o a [email protected]

Dates i horaris

“Història de les mans” es podrà visitar fins al 12 de març a la Sala dels Trinitaris. Els horaris d’obertura al públic són de dimecres a divendres, de 17 a 20h; dissabtes de 18 a 20h i diumenges de 12 a 14h.

És una exposició itinerant organitzada pel Programa d’Arts Visuals de l’Àrea de Cultura la Diputació de Barcelona, amb la col·laboració del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca.

pujar inici