Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Una jornada d’estudi sobre Antoni Sabaté Mill obrirà el 18 de maig el cicle Paraules al Claustre

17 de abril de 2013

Per quart any consecutiu el Servei de Cultura de l'Ajuntament de Vilafranca presenta la programació del cicle Paraules al Claustre i + que enguany comprèn 10 activitats que, des del mes de maig al mes de novembre, tindran lloc d'una manera periòdica al claustre de Sant Francesc. La programació va ser presentada aquest dimarts pel regidor de Cultura, Raimon Gusi, el regidor coordinador de l'Àrea de Relacions Ciutadanes i Promoció Social, Jordi Solà, i la tècnica de Cultura, Sílvia Amigó.

Com ja és habitual el cicle l'obrirà una jornada d'homenatge a un pensador, intel·lectual vilafranquí i enguany estarà dedicada a l'arxiver, cronista, professor i escriptor Antoni Sabaté Mill de qui recentment s'ha commemorat el desè aniversari de la seva mort. La jornada, que tindrà lloc el 18 de maig, convida a diferents personalitats de la vila coneixedores de la seva obra a apropar i a aprofundir en la figura d'Antoni Sabaté Mill. El director del VINSEUM, Xavier Fornos, i el president de l'Institut d'Estudis Penedesencs, Ramon Arnabat, dues entitats que col·laboren en la jornada, explicaven que es tracta d'aprofundir en un personatge complex i polièdric, “una figura amb una llarga trajectòria a la Vila, que s'ha de reivindicar”, segons Fornos, i “una petita llumeta en una època fosca i un humanista en majúscules”, en paraules d'Arnabat. Enguany és la quarta jornada d'aquest tipus. Fins ara el cicle ha presentat jornades o simposis d'estudis sobre Manuel Milà i Fontanals, Rodolf Llorens i Jordana i Eduard Vidal i Valenciano.

Raimon Gusi va recordar que a Antoni Sabaté se li ha d'agrair que Vilafranca es digui Vilafranca del Penedès i no Villafranca del Panadés, perquè “va ser ell qui l'any 1971 va argumentar perquè s'aprovés legalment la denominació actual”. Gusi va avançar que l'any vinent es dedicarà la jornada al poeta Antoni Massanell i el 2015 a la figura del bisbe Torras i Bages.

Les persones que vulguin inscriure's a la jornada (totalment gratuïta) ho hauran de fer enviant un correu electrònic a l'adreça [email protected] o trucant al tel. 93 890 04 59.

Pel que fa a la resta d'activitats del cicle que es duran a terme fins al mes de novembre al claustre, Jordi Solà recordava que són possible “gràcies a la interacció i col·laboració amb diverses entitats i institucions. Això permet que la vitalitat cultural de la vila es mantingui en uns moments en què no hi ha recursos per tot. L'Ajuntament sol no ho podria fer”.

Sílvia Amigó destacava que tots els actes vinculen l'espai emblemàtic del claustre amb la paraula i que volen reivindicar el Claustre com un espai de reflexió, de pensament, de coneixement i de creació. D'aquí que la programació inclogui formats tan variats i per a tots els públics com una jornada d'estudi dedicada a un intel·lectual vilafranquí, narracions de contes, recitals poètics, teatre, titelles, tallers... tots ells amb la paraula com a vehicle i canal d'expressió principal.

Finalment, el regidor de Cultura, Raimon Gusi, posava èmfasi en que el claustre de Sant Francesc és, des de l'any 2009 en què es van acabar les obres de rehabilitació, “un espai obert a les entitats i a l'activitat cultural de Vilafranca. Els actes d'aquest cicle només són una part de l'activitat que s'hi porta a terme”. El claustre està obert regularment de dilluns a divendres de 17 a 19h i els dissabtes i diumenges d'11 a 14h.

Més informació (pdf)

pujar inici