Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Vilafranca commemora el 3D-Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

28 de novembre de 2022

El dia 3 de desembre es commemora el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat i un any més a Vilafranca s’organitza el programa d’activitats de CAPACITATS 2022.

A Vilafranca tindran lloc diverses activitats organitzades pel Servei d’Igualtat de l’Ajuntament i les entitats membres de la Comissió Municipal pel Benestar de les Persones amb Discapacitat que són Autisme amb Futur, la Fundació l’Espiga, Fundació Mas Albornà, Fundació Pro-Penedès, Entretots, Associació Univers Penedès, Grup Entrem i El Turó-Salut Mental.

La presentació dels actes ha anat a càrrec de la regidora d’Igualtat, Montse Arroyo, que ha explicat que el lema d’enguany és “Juguem net amb la discapacitat” per posar en relleu “les polítiques envers les persones amb discapacitat i que aquestes persones tenen capacitats per fer les mateixes coses que les altres”.

El primer acte del programa serà aquest dimarts 29 de novembre, a les 19h, a l’Escorxador, amb la xerrada “La violència envers les dones amb discapacitat”, que anirà a càrrec de Carme Riu Pascual, presidenta de l’Associació Dones no Estàndards. Arroyo ha mostrat la seva preocupació pel fet que a la Vila i a la comarca hi ha un nombre d’agressions al col·lectiu de dones discapacitades per sobre de la mitjana catalana. “Estem analitzant per què passa per buscar-hi solucions”, ha dit.

El mateix dissabte dia 3 de desembre, a les 11h, hi haurà Hora del Conte a la Biblioteca Torras i Bages, organitzada per Autisme amb Futur, “Contes en blau”, amb la companyia Vivim el cuentu.

L’acte central de la commemoració serà el mateix dissabte dia 3 en què hi haurà a partir de les 11h música al mercat amb el grup de saxos de l’Escola Municipal de Música Maria Dolors Calvet amb sortida des de la biblioteca Torras i Bages. La cercavila finalitzarà a les 12h al vestíbul del Casal-Societat La Principal, a la rambla de Nostra Senyora, 35, on s’inaugurarà l’exposició Capacitats 2022 formada per diferents panells informatius amb fotografies de les entitats que formen part de la Comissió Municipal pel Benestar de les Persones amb Discapacitat. Paral·lelament hi haurà al mateix vestíbul una mostra d’aquestes entitats .

Diumenge 4 de desembre, a les 11.30h, serà el torn del cinema infantil amb la projecció gratuïta a la sala Zazie del Casal de la pel·lícula d’animació Valentina, on el personatge principal és una nena amb síndrome de Down.

Dissabte 10 de desembre, a les 17h, a la plaça de Jaume I, Univers Penedès farà un assaig popular obert a tothom de les coreografies que estan assajant per a la rua de Carnaval 2023.

L’Espiga farà el seu Festival de Nadal dilluns 12 de desembre, a les 15h a l’Auditori Municipal.

Finalment, dimecres 14 de desembre, a les 17.30h i a través de YouTube, l’associació Entretots organitza la taula rodona “Assistència personal. Què és i què representa per a les persones amb dependència”, a càrrec de M. José Moya i Cristian Lago, de la Federació ECOM, i Anna Suñé, usuària.

La regidora d’Igualtat, Montse Arroyo, ha volgut posar en relleu la tasca de sensibilització en l’àmbit de la discapacitat que fan les entitats del CMBPD tant a escoles com a instituts al llarg del curs escolar “perquè vagin desapareixent els estigmes i treballar tots plegats per una societat més inclusiva, igualitària i que respecti la diversitat”. La regidora també ha agraït la col·laboració de l’Escola Municipal d’Art Arsenal que va realitzar durant el mes de novembre un taller d’experimentació tàctil de ceràmica i gravat amb llenguatge Braille destinat a l’alumnat de 3r de primària de les 10 escoles de la Vila.

Totes les activitats es poden trobar al web igualtat.vilafranca.cat.

 ODS3, ODS4, ODS5, ODS10, ODS11, ODS17

pujar inici