Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Vilafranca controla la presència de la vespa asiàtica

20 de abril de 2023

L’Ajuntament de Vilafranca ha contractat una empresa especialitzada per al control integral de la Vespa Velutina (vespa asiàtica), una espècie invasora i perjudicial per a la fauna autòctona.

Les tasques de control comencen a la primavera amb la instal·lació de paranys per a la captura selectiva de reines fundadores per tal de reduir la densitat de nius. Les trampes resten en funcionament durant aproximadament 2 mesos. Posteriorment les tasques continuen amb l’eliminació de nius fins a la tardor i inicis d’hivern.

En tot el municipi s’han instal·lat unes 30 trampes de reines de vespa, etiquetades i numerades, principalment en arbres i disposades amb una equidistància aproximada de 400 metres.

Les trampes es pengen amb un sistema segur i fora de l’abast de qualsevol persona.

La Vespa Velutina és un predador molt agressiu per a les abelles així com per a les vespes i altres pol·linitzadors importants. Causa un greu impacte en la biodiversitat d’insectes autòctons i la pol·linització en general. Provoca danys econòmics als apicultors, ja que el 80% de la seva dieta són larves d’abella, i també a les collites, per l’efecte negatiu en la pol·linització. Les seves picades poden provocar problemes a les persones al·lèrgiques.

Les persones que detectin la presència de nius de vespa asiàtica, normalment molt voluminosos i de forma ovalada, poden enviar un correu electrònic informant-ne a l'adreça [email protected].

pujar inici