Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Vilafranca instal·larà 33 càmeres de videovigilància en 13 punts conflictius de la ciutat

09 de novembre de 2022

L’Ajuntament de Vilafranca ha iniciat els tràmits per instal·lar un total de 33 noves càmeres de videovigilància en 13 punts conflictius de tots els barris de la ciutat. Aquesta iniciativa l’han presentat aquest matí l’alcalde Pere Regull, acompanyat pel regidor de Seguretat Ciutadana, Joan Manel Montfort, i de l’inspector en cap de la Policia Local, Albert Romero.

El regidor Montfort ha emmarcat aquest projecte amb la situació d’inseguretat que es viu al país. “Vilafranca no és una excepció. Tots recordem situacions viscudes recentment en barris com la Girada, l’Espirall o el Centre. És una situació preocupant i alhora frustrant, perquè amb les eines de què disposem un Ajuntament com Vilafranca, una ciutat amb Policia Local, no n’hi ha prou. Si denunciem incívics, no paguen les multes perquè es declaren insolvents, i si detenim delinqüents, molts d'ells multireincidents, entren al jutjat i al cap de poques hores ja són al carrer”, ha afirmat el titular de Seguretat Ciutadana. Davant d’aquesta situació, Montfort ha apuntat com a mesures a emprendre l’increment d’efectius de la Policia Local cobrint les vacants existents, “que no és fàcil ni ràpid”, intensificar la col·laboració amb els Mossos d’Esquadra,  situar més patrulles no uniformades al carrer i posar càmeres de videovigilància als punts més conflictius. El regidor ha valorat positivament el funcionament de les 3 càmeres de seguretat situades en espais emblemàtics del Centre de Vilafranca i amb més afluència de gent, com són la plaça de la Vila, la plaça de Jaume I i la rambla de Sant Francesc. “Han tingut un efecte dissuasiu dels fets delictius i de l’incivisme i han estat de molta utilitat a l’hora d’identificar o detenir persones implicades en actes d’incivisme o en il·lícits penals com intents de robatori o participació en baralles” ha explicat.

Les noves 33 càmeres, que entraran en servei previsiblement a la primavera, ja que ha de seguir els tràmits de licitació, s’instal·laran en 13 punts repartits per tots els barris del nucli urbà. D’aquestes 33 càmeres, 21 seran fixes i 12 seran mòbils, de manera que es podran dirigir de forma remota per enfocar algun espai concret de cada ubicació.

Les ubicacions seran les següents:

  • Barri de les Clotes: plaça de la Verema (1 mòbil i 1 fixa)
  • Barri de la Barceloneta-Sant Magí: plaça de l’Estació (1 mòbil i 2 fixes)
  • Barri del Molí d’en Rovira: plaça de la Creu de Santa Digna (1 mòbil i 2 fixes)
  • Barri de la Girada: rambla de la Girada/avinguda Lluís Companys (1 mòbil i 2 fixes)
  • Barri de la Girada: rambla de la Girada/ronda de Mar (1 mòbil i 2 fixes)
  • Barri de la Girada: rambla de la Girada/plaça dels Països Catalans (1 mòbil i 2 fixes)
  • Barri de Sant Julià: plaça de la Sardana (1 mòbil i 1 fixa)
  • Barri de l’Espirall: plaça de Pau Casals (1 mòbil i 1 fixa)
  • Barri de l’Espirall: plaça del Doctor Bonet (1 mòbil i 1 fixa)
  • Barri de l’Espirall: carrer de l’Espirall/carrer Sant Sadurní d’Anoia (1 mòbil i 2 fixes)
  • Barri del Poble Nou: parc Tívoli (1 mòbil i 1 fixa)
  • Barri del Centre: rambla de Sant Francesc/Escola St. Josep (1 mòbil i 2 fixes)
  • Barri del Centre: plaça de Jaume I (2 mòbils)

Joan Manel Montfort ha recordat que fa mesos que es treballa en aquest projecte, molt abans dels fets dels darrers mesos a la Girada, l’Espirall o el Centre,  i vincula diferents serveis municipals com Policia Local, Informàtica, Urbanisme o Serveis Urbans. “L‘objectiu és que aquestes càmeres tinguin un efecte dissuasiu a l’hora de prevenir actuacions delictives o incíviques, millorant d’aquesta manera la seguretat i el civisme als diferents barris i permetent als agents de la Policia Local poder actuar amb immediatesa davant de qualsevol incidència que es pugui detectar” afirmava el regidor.

Per la seva banda, l’inspector Albert Romero aclaria que l’elecció de les ubicacions s’ha fet en funció del nombre d’intervencions que la Policia Local ha hagut de dur a terme darrerament. “Són punts on s’han detectat més situacions conflictives o d’inseguretat. Això ha de quedar justificat ja que la Comissió de Videovigilància de la Generalitat ha d’autoritzar la gravació d’imatges”, ha explicat.

Indignació dels municipis

L’alcalde Pere Regull no amagava la seva preocupació per la inseguretat ciutadana que es viu a nivell de país. “Tots veiem cada dia a les xarxes socials accions delictives greus que creen alarma social. La majoria d’alcaldes i alcaldesses amb qui parlo estem indignats perquè tenim la població molt empipada i en tota aquesta problemàtica d’inseguretat ni els governants hi posen mà ni els partits polítics democràtics ho tracten prou en seu parlamentària. Aquesta situació no s’havia viscut mai, de témer per la pròpia integritat i la dels nostres familiars propers”, ha afirmat l’alcalde. Pere Regull ha dirigit la mirada cap al poder legislatiu i el poder judicial. “Calen lleis més dures que protegeixin el ciutadà i que els jutges les apliquin de manera estricta. Amb més policia i amb càmeres no solucionarem el problema si des dels governs superiors no s’agafa el toro per les banyes. No pot ser que la gent visqui amb por, els delinqüents que tothom coneix campin i no s’hi pugui fer res. Està en joc l’estat de dret”, ha afirmat l’alcalde.

pujar inici