Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Vilafranca limitarà la circulació i l’aparcament dels vehicles d’autoescoles

14 de novembre de 2022

L’equip de govern de Vilafranca portarà a aprovació al ple municipal de demà un seguit de modificacions a l’Ordenança Municipal de Circulació. Els regidors de Mobilitat i de Seguretat Ciutadana, Aureli Ruiz i Joan Manel Montfort, han presentat les modificacions en roda de premsa aquest matí, algunes de les quals consisteixen en adaptar l’ordenança a la regulació aprovada a nivell estatal, sobretot pel que fa referencia als Vehicles de Mobilitat Personal (VMP), al límit de velocitat màxima de 30km/h per a la majoria de vies urbanes i a l’adaptació de les quanties de certes sancions a la normativa estatal. Una altra modificació també pretén clarificar per escrit en l’ordenança que davant de guals no es pot estacionar, malgrat que sigui el mateix propietari del gual qui ho faci.

Pel que fa als VMP, s’estableix que han de circular per la calçada o per carrils bici habilitats, en zones de vianants s’han d’adaptar a la velocitat dels vianants, només hi pot anar una persona i ha de ser major de 14 anys, el conductor/a ha de portar casc, han de disposar d’assegurança, de timbre, de llums nocturnes i d’un certificat de característiques tècniques, entre d’altres normes.

La novetat més destacada, però, és la limitació de circulació i d’aparcament dels vehicles d’autoescoles en determinats horaris i vies públiques. El regidor de Seguretat Ciutadana, apuntava que el fet que Vilafranca sigui zona de pràctiques i d’exàmens per al carnet de conduir “ens dona capitalitat i centralitat al Penedès i més enllà, però està clar que provoca molèsties sobretot en hores punta i hi hem de posar límits”.

Per la seva banda, Aureli Ruiz ha emmarcat la limitació dintre dels objectius del Pla de Mobilitat Urbana de Vilafranca, aprovat aquest any, que estableix que “cal pacificar el trànsit i fer una ciutat més amable, i on el vianant tingui la prioritat. Menys trànsit a les vies urbanes es tradueix en menys emissions de CO2 i més qualitat de vida”. Una de les mesures que proposa el PMU és limitar el trànsit per l’eix que formen avinguda Barcelona-rambla Nostra Senyora-avinguda Tarragona i que el trànsit de pas ho faci per vies externes com l’avinguda de la Pelegrina, el balcó de les Clotes, l’avinguda del Pla del Diable o la ronda de Mar. “El vehicle que hagi d’accedir al centre ho ha de fer per necessitat o per fer gestions. Si està de pas no ha de passar pel centre”, ha dit. El regidor de Mobilitat ha comentat que la proliferació dels vehicles d’autoescola, “amb velocitats reduïdes i maniobres a l’hora d’estacionar provoquen retencions que en determinades vies i horaris són una molèstia important”. La limitació estableix que aquests vehicles fent pràctiques no podran circular entre les 8 i les 9h i entre les 16 i les 18h coincidint amb les entrades i sortides dels centres escolars a les vies públiques següents: avingudes de Barcelona, de Tarragona i de la Pelegrina, carrers Amàlia Soler, Santa Clara, Igualada i Moja. La prohibició de circular  s’estén també a  l’entorn (radi de 100 metres) de centres escolars públics i privats del municipi com llars d’infants i escoles bressol i centres que imparteixen educació infantil, primària i secundària.

Impacte positiu en la fluïdesa del trànsit

Així mateix queda prohibida la realització de pràctiques d’estacionament amb vehicles d’autoescoles, entre les 8 i les 21h, a les vies públiques esmentades i els canvis de conductor/a en pràctiques es realitzaran en llocs on no destorbin la circulació, i mai en doble filera.

“Amb aquestes mesures volem evitar en la mesura del possible l’afluència d’aquests vehicles i limitar el nombre de vehicles que circulen per aquests vies i pacificar-hi el trànsit. És una mesura senzilla però que creiem que tindrà un impacte positiu en la fluïdesa del trànsit. És un avantatge per als vilafranquins i penedesencs poder fer les pràctiques i els exàmens a Vilafranca, però tants vehicles de les comarques de l’entorn provoquen congestió”, ha afirmat Aureli Ruiz.

Després de l’aprovació en el ple de dimarts, la modificació a l’ordenança estarà a informació pública i la previsió és que s’aprovi definitivament i entri en vigor el proper mes de gener.

pujar inici

Accessibilitat