Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Vilafranca organitza la jornada “Voluntariat Sènior. Envelliment Actiu”

27 de setembre de 2022

El  Servei d'acció comunitària de la regidoria de Drets socials i l´Oficina del Voluntariat de l’Ajuntament de Vilafranca, organitzen la jornada “Voluntariat Sènior. Envelliment actiu”, per al proper dijous 6 d’octubre.

El regidor de Drets Socials i de Participació i Voluntariat, Ramon Zaballa, acompanyat de la responsable de l’Oficina del Voluntariat, Montse Mestre, han presentat aquest migdia la jornada que tindrà lloc de 9.15 a 12.15h, a l’Escorxador.

Zaballa ha afirmat que amb aquesta jornada es vol “posar en valor l’expertesa i la saviesa de la gent gran, en definitiva la vellesa amb “v”. Estem convençuts que potenciant la participació voluntària de les persones grans promovem la seva autonomia, el seu benestar i afavorim la cohesió social. També lluitem contra la solitud no volguda posant a l’abast d’aquestes persones espais per relacionar-se i puguin aportar a la societat”. El regidor també ha manifestat que amb aquesta jornada es vol retornar a la normalitat després de la pandèmia alhora que refermar l’aposta per l’envelliment actiu. “Envellir és un procés natural que s’ha de veure com una oportunitat. Si una persona gran és activa, fa prevenció i retarda futures dependències. El voluntariat és una manera que la gent gran aporti el seu temps a la comunitat i alhora estigui activa. Des de l’Oficina del Voluntariat volem canalitzar els interessos i neguits d’aquestes persones amb les necessitats de voluntaris de les entitats. Hi guanyem tots”, ha dit Zaballa.

Programa de la jornada

La jornada començarà amb un petit esmorzar i, seguidament, la presentació institucional, a càrrec del tinent d’alcalde de l’Àrea de Serveis a les Persones i Promoció Social, Ramon Zaballa, i la presentació dels objectius principals de la jornada, a càrrec del tècnic de la regidoria de Gent Gran, Francesc Sàez.

A continuació, tindrà lloc la conferència “Voluntariat sènior. La bellesa d’ajudar” a càrrec de Manel Güell, filòsof i autor del llibre “Emocions en sèrie”. Parlarà d’emocions com la simpatia, l’alegria i els seus beneficis, així com els valors de la generositat i la solidaritat beneficien la societat i un mateix.

Seguidament, Montse Mestre, responsable de l’Oficina del Voluntariat, explicarà què es l’oficina i com donar un cop de mà a les persones que no saben ben bé que poden aportar i on poden fer voluntariat a Vilafranca.

Tot seguit, donarà pas a la taula rodona amb el títol “Una oportunitat per a les entitats socials: el voluntariat sènior” i com afronten i afrontaran aquest repte.

Es podrà escoltar la visió de quatre entitats socials ben diferents però on el voluntariat és una part primordial per a la seva tasca.

Participaran a la taula Marga Padullés, directora corporativa Fundació Inglada Via, Maite Fernández, responsable del servei de voluntariat de la Fundació Mas Albornà;  Maria Gómez, representant de Creu Roja Alt Penedès; i Montse Bueno, coordinadora de voluntariat a l’EVA 354. Lectures en veu alta.

El programa de la jornada es pot descarregar a la web de participacioivoluntariat.vilafranca.cat i les inscripcions es poden fer enviant correu electrònic a [email protected] o trucant al 938920358 (ext. 1742) o enviant un Whatsaap al 608349528 o directament a l’Oficina del Voluntariat, c/Santa Maria 2, 1r pis, abans del 5 d’octubre.

La responsable de l’Oficina de Voluntariat, Montse Mestre, recordava que sense el suport de voluntariat “molts programes sobretot d’entitats socials no es podrien fer. Amb els professionals no n’hi ha prou. És interessant que la gent que vulgui fer voluntariat s’acosti a l’oficina. La gent tendeix a acostar-se a les entitats grans i les petites en queden mancades”.

Tant Zaballa com Mestre han reconegut que, amb la pandèmia, el voluntariat de gent gran i en què els destinataris eren la gent gran s’ha refredat. “Ha estat el col·lectiu més castigat i alhora el més protegit. Hem de tornar a la normalitat perquè el perill ja ha desaparegut. Els hem de convèncer de tornar a fer voluntariat. Amb una hora a la setmana es poden fer moltes coses”, han afirmat.

pujar inici

Accessibilitat