Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Vilafranca presenta el sender experiencial al voltant del món del vi “Winewalk”

03 de maig de 2016

L’Ajuntament de Vilafranca impulsa el projecte de sender sensorial Winewalk, un recorregut a través dels cinc sentits per descobrir la cultura del vi a Vilafranca i el Penedès. L’itinerari té un primer tram urbà des de l’Oficina de Turisme fins al camí de la Bleda, on s’inicia un passeig de 2kms entre vinyes que finalitza a la Torre de les Aigües. El recorregut permetrà aprendre i gaudir amb tota la família el que ha suposat al llarg de la història la vinya i la cultura del vi per al territori, en els àmbits econòmic, social, cultural, mediambiental i turístic.

L’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, acompanyat de la regidora de Promoció Turística M. Dolors Rius i del regidor de Territori, Serveis Urbans i Medi Ambient Josep M. Martí, ha presentat el projecte com “el primer pas d'un gran camí que conduirà a diversos cellers, a través d'un recorregut planer d'uns 15km”. El sender sensorial Winewalk dóna valor a l’entorn de la Torre de les Aigües, però també a d’altres recorreguts que es podran continuar com l’itinerari al Parc del Foix, l’itinerari al Castell de Sant Martí Sarroca o l’accés a l’espai natural de la Riera de Llitrà.

L’objectiu principal és crear un nou recurs turístic, un sender interpretatiu i experiencial de la cultura del vi, que combini l'entorn urbà de Vilafranca amb els paisatges vitivinícoles. La regidora M. Dolors Rius apuntava que al llarg del recorregut s’instal·laran “unes estacions sensorials que recrearan elements de l’univers vitivinícola i els apropa a l’usuari, des del punt de vista experiencial”. Les estacions giren entorn a conceptes interconnectats entre sí, i parlen del temps dels homes i del temps de la natura. Rius destacava el rellotge solar analemàtic, que variarà en funció de l’hora del dia i l’estació de l’any, així com una estructura de formes i jocs amb bótes, o una estació de contrast entre el passat i el present. La regidora de Promoció Turística ha definit el sender Winewalk com un projecte innovador, que millora la competitivitat de Vilafranca, incideix en l’especialització de l’enoturisme i el turisme familiar i que posa en valor el patrimoni local: “és un producte d’enoturisme, del qual en podran gaudir especialment les persones de Vilafranca i del Penedès”.

L’alcalde Pere Regull ha destacat que el projecte suposarà una actuació de millora a l’entorn de Vilafranca, ja que es millora l’accessibilitat urbana, a peu i en bicicleta, de connexió amb l’Anella Verda ciclable que està habilitant a l’entorn de la ciutat. El regidor Josep M. Martí, apuntava les actuacions previstes per a l’adequació del sender sensorial, algunes de les quals ja han començat: millores en la connexió entre l’Oficina de Turisme i el camí de la Bleda, millores en el camí de la Bleda, i millores a l’entorn de la Torre de les Aigües. El ferm del camí de la Bleda es millorarà amb un acabat de tot-ú compactat i en els trams de més pendent o que recullen més aigua, l’acabat es farà amb paviment de formigó raspallat, tenyit amb sulfat de ferro, per tal que quedi més integrat en l’entorn. També es millorarà el pas del camí, a través de la riera de Llitrà. Al final del recorregut, a la Torre de les Aigües, un edifici propietat de l’Empresa Municipal d’Aigües (EMAVSA), s’hi farà una adequació de l’entorn. En aquests moments, EMAVSA està treballant en la definició de la proposta que s’executarà l’any vinent. 

El projecte de sender sensorial Winewalk, amb un pressupost de 350.000, està subvencionat en el marc de la convocatòria als ens locals de Catalunya per al desenvolupament de plans de foment territorial del turisme, del departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya.

pujar inici

Accessibilitat