Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Vilafranca tindrà uns casals d’estiu més inclusius i accessibles

14 de març de 2023

La regidora d’Educació, Xell Montserrat, acompanyada de la cap del servei d’Educació, Dolors Peñafiel, va oferir ahir a la tarda una roda de premsa per explicar que l’Ajuntament de Vilafranca amplia enguany els ajuts adreçats a famílies per tal que els casals d’estiu que organitzen les AFAs als centres escolars siguin més inclusius i accessibles. Ahir mateix es va obrir una convocatòria pública adreçada a les famílies que inscriguin els seus fills i filles en aquells casals d’estiu organitzats en conveni amb l’Ajuntament.

La regidora explicava que amb aquesta convocatòria, “fem un salt qualitatiu respecte als darrers anys en què s’ha donat suport als casals d’estiu de les Associacions de Famílies d’Alumnat (AFAs) de les escoles mitjançant la signatura d’un conveni de col·laboració”. En aquests convenis l’Ajuntament es comprometia, en primer lloc, a fer una aportació econòmica per garantir la inclusió a través de la contractació de vetlladors/es per atendre l’alumnat amb necessitats educatives especials; en segon lloc, garantia l’accessibilitat establint un sistema de beques per als infants que es trobaven en situació de major vulnerabilitat; i, per últim, es feia càrrec de les despeses de subministrament i neteja dels edificis escolars durant el període en que té lloc el casals d’estiu.

Per la seva banda, les AFAs es comprometien a reduir el cost de l’activitat i no passar del topall de quota acordat, amb la voluntat d’eliminar les barreres econòmiques que podrien impedir accedir als casals, a més d’actuar com a entitats col·laboradores i responsabilitzar-se de la gestió del servei.

Fruit d’aquesta col·laboració entre l’Ajuntament i les AFAs, l’estiu passat més de 600 infants de 4 a 16 anys van poder gaudir de casals d’estiu organitzats en centres eductius de Vilafranca. D’aquests, un 14% van poder accedir-hi a través d’una beca.

Convocatòria pública d’ajuts

La regidora comentava que enguany, a banda de mantenir els convenis de col·laboració amb les AFAs amb tots aquests avantatges que han permès en els darrers anys assegurar uns casals d'estiu, a més d'accessibles, també inclusius, "fem un pas més i obrim una convocatòria pública d'ajuts econòmics adreçats específicament a les famílies amb la qual pretenem promoure la major participació d’infants i adolescents possible en les activitats de lleure d’estiu i passar del 14% actual a una estimació d’un 30% dels infants i adolescents que rebran un ajut econòmic per participar-hi. No volem que cap família se’n quedi fora pel cost econòmic que li suposi”.

Els ajuts es distribuiran en funció de diversos criteris de valoració de les sol·licituds, com ara la renda de la unitat familiar o criteris socials (discapacitat d’algun membre de la unitat familiar, tipologia de família -monoparental, nombrosa-, seguiment de serveis socials, etc.). Des de l’Oficina d’Atenció Ciutadana-OAC de la Casa de la Vila, es donarà suport i acompanyament a les famílies que ho requereixin per tal de poder fer el tràmit de la sol·licitud.

L’Ajuntament preveu destinar un total aproximat de 70.000€ per garantir la inclusivitat i accessibilitat dels casals d’estiu en conveni, que seran 4: els que s’organitzen  a les escoles Baltà i Elias, Cristòfor Mestre, Estalella i Graells i Dolors Piera. Dolors Peñafiel va recordar que els casals d’estiu tenen lloc habitualment al mes de juliol i algun casal l’allarga fins a la primera setmana d’agost, són per a infants i joves de 4 a 16 anys i hi pot accedir tothom, estigui escolaritzat o no al centre on té lloc el casal d’estiu.

La regidora agraïa la complicitat de les AFA amb les quals s’han treballat conjuntament les bases per accedir a aquests ajuts. “Donem suport a l’organització dels casals d’estiu per part de les AFA per la proximitat i la qualitat de les activitats que organitzen. Hem volgut treballar amb temps i obrir ara la convocatòria perquè puguin treballar amb previsió en l’organització dels casals d’enguany. Esperem que en el futur més casals d’estiu amb qui signem conveni es puguin sumar a aquests ajuts”, va afirmar.

Dolors Peñafiel apuntava que a través de Serveis Socials ja s’havia fet feina prèvia per fer arribar la informació de la convocatòria a les famílies que atenen habitualment i ahir mateix totes les escoles de la vila ja van rebre la informació perquè la distribueixin entre totes les famílies. “És un tràmit telemàtic que es pot fer des de  casa i qui no pugui se l’ajudarà des de l’OAC”, explicava.

La convocatòria està oberta fins al 31 de març al web https://vlf.cat/casalsestiu23

Afavorir el lleure educatiu

Xell Montserrat va voler destacar el paper del lleure educatiu com un àmbit bàsic per als infants i adolescents a l’hora d’accedir a oportunitats educatives fonamentals per al seu desenvolupament. “Des de l’Ajuntament impulsem diversos programes que tenen per objectiu connectar el temps lectiu i no lectiu i ampliar el ventall d’experiències educatives de tot l’alumnat, però especialment d’aquells que es troben en entorns de major vulnerabilitat, com són el Passaport Edunauta, el programa Vilaestiueja i, en el cas d’avui, el suport a l’organització de casals d’estiu per part de les AFAs”, remarcava.

 

pujar inici