Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

VINSEUM celebra quinze anys difonent la cultura del vi als cursos Els Juliols de la UB

31 de maig de 2023

L’acte de presentació als mitjans ha comptat amb Joan Cuscó, coordinador del curs d'Els Juliols de la UB Del vi que humanitza i conservador de l’Arxiu musical de VINSEUM i Meritxell Montserrat, regidora d’Educació i Relacions Internacionals de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès.

La regidora Meritxell Montserrat ha volgut emmarcar el curs d'Els Juliols en la Càtedra UB Llorens i Barba Ciutat de Vilafranca, que té per objectiu principal promoure tot un conjunt dʼactivitats de docència, recerca, formació, informació i documentació en lʼàmbit de la filosofia i el pensament, com poden ser també el VilaPensa o la recuperació de patrimoni bibliogràfic. Montserrat també ha vinculat el curs de la UB al museu en l’aposta de Vilafranca per la capitalitat del vi i en els 3 eixos que identifiquen la vila: el patrimoni, la cultura del vi i la sostenibilitat.

Joan Cuscó, coordinador del curs, ha explicat que enguany es posarà el focus en els canvis viscuts en el món del vi català; es coneixeran petits i nous projectes sorgits fa pocs anys, alguns d’ells molt personals. El curs permetrà conèixer els vins naturals que s’estan elaborant a casa nostra, presentarà petites fires com Riudevins o el Microvi, però també mostrarà la relació del paisatge amb els vins, o abordarà projectes con els vivers de celleristes. El coordinador també ha volgut subratllar que el curs s’adreça a persones interessades en el món del vi sense formació específica, a professionals o a estudiants.  Les classes seran en horari de tarda, amb dues sessions per dia on es combinarà, com sempre, classes teòriques, pràctiques i visites al territori. 

Curs: Del vi que humanitza 
Dates del curs: del 3 al 7 de juliol 
Horari del curs: de 16 a 20:30 hores
Lloc: VINSEUM. Vilafranca del Penedès
Oberta la matrícula a https://www.il3.ub.edu/ca/juliols/del-vi-que-humanitza

Fa quinze anys que férem el primer curs d'Els Juliols dedicat al món del vi a Vinseum, a Vilafranca del Penedès. Des d'aleshores tot ha canviat molt. En dues dècades hem passat d'un panorama molt marcat per les grans Denominacions d'Origen i les grans marques comercials a un món ple de petits projectes i de productes singulars. Ha canviat la nostra manera de relacionar-nos amb la naturalesa i de produir i elaborar, no només tecnològicament, també ha canviat en aquest sentit el concepte d'ecològic. I també ha canviat el món agrari, ara envellit, amb dificultats per al traspàs als més joves i que ha perdut pes dins de l'economia

És per això que volem acostar-nos a les persones, als projectes singulars, als problemes reals... Hi ha microfestivals, microprojectes, vins salvatges, vins naturals, vivers de celleristes... Un ampli ventall de propostes i de persones que volem conèixer en el transcurs de les deu sessions.

Hi ha qui es planteja si aquests canvis són una estratègia comercial per arribar a nous públics transformant el "go premium" pel "go natural". I és que davant els nous projectes i les noves propostes i reptes també copsem com en una regió tan vinícola com Bordeus cada dia es destil·la més vi per fer-ne d'altres begudes alcohòliques, ja que la gent no compra vi. Estem davant una moda passatgera o d'un canvi de paradigma? Es trencaran les fronteres entre els vins "convencionals" i els "naturals"? Quines categories de vi beuen els joves?... Coneguem-ho i pensem-hi!

PROGRAMA 

1. Vins naturals? Coneixem-los! (teòrica).
2. Vins salvatges a l'abast (tast).
3. Un viatge pels vins naturals (teòrica/tast).
4. El festival petit. Microvi.
5. "Raw Wine" i la vinya ecològica a Catalunya(teòrica/tast).
6. Redescobrir el Penedès (tast).
7. Papers i notes de vins: entendre la complexitat (teòrica).
8. Com hem d'entendre la viticultura? (teòrica/tast).
9. El viver de celleristes a la Conca de Barberà (teòrica/tast).
10. Coneixem el festival Riudevins (visita).
 

PROFESSORAT 

Joan Gómez Pallarès, director general de recerca del Departament d'Empresa i Coneixement.
Toni Carbó, responsable del celler La Salada.
Roger Viusà, sommelier.
Xavier Masó, coordinador del festival "Microvi".
Christiane van Enzberg, enòloga.
Núria Renom, sommelier i Oriol Artigas, viticultor.
Òscar Pallarés, periodista.
Irene Alemany, membre del celler Alemany i Corrio.
Albert Rovira, responsable del Viver de Celleristes de la Conca de Barberà.
Víctor Cornejo, responsable coordinador del festival "Riudevins".

 

pujar inici