Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Visita comentada a l’exposició ‘Cru Cruel’ de l’artista Clàudia Carbó Duran

14 de febrer de 2024

Aquest dissabte 17 de febrer, a les 19 hores, hi haurà una visita comentada a l’exposició Cru Cruel que l’artista Clàudia Carbó mostra a la Sala dels Trinitaris de Vilafranca. La visita anirà a càrrec de Mariona Ríos i comptarà també amb la presència de Clàudia Carbó.

La proposta pretén observar l’obra de Carbó des de la consciència plena, deixant-nos travessar i sent conscients que estem entrant en un espai íntim i molt personal. En un debat sobre la vulnerabilitat de l’exposició personal, que connecta amb l’exposició a les xarxes socials, i sobre l’obra autobiogràfica (mal considerada femenina) en comparació a l’obra èpica, heroica i patriarcal. Finalment, totes les persones que participin a la visita seran convidades a crear un retrat sense fer un retrat: com explicar qui soc jo sense fer-me un selfie, sense mostrar la meva màscara? Es faran servir pintures de tons dessaturats i grisos sobre làmina gruixuda. La visita és gratuïta i no requereix inscripció prèvia.

L’obra de Carbó
Amb el títol Cru Cruel l’artista Clàudia Carbó presenta més d’una cinquantena de peces amb les que, a través de la pintura i el dibuix, l’abstracció i la figuració, pretén cavalcar entre la cruesa de la realitat quotidiana i un món oníric i fantasiós. L’artista observa els éssers que li són més propers i els pinta i els reté amb ella. Reté el bosc cremat, les vinyes amb malures, els seus gats, els conill, les tórtores i els gripaus, els reté en dibuixos i pintures que no comprèn i després ho deixa anar, ho deixa ser, i aquí apareix l’abstracció atacant la figuració, per deixar-se desfigurar, per mantenir-se cru i sense acabar de cuinar.

Obra de Clàudia Carbó

Clàudia Carbó,  Vilafranca del Penedès, 1999, és Graduada en Belles Arts per la UB. El conjunt de la seva obra sorgeix de l'interès per l'ambigüitat d'espais objectes o escenes derivades d'estat d'ànim, com el dol, o d'estats físics, com la miopia, que interfereixen en la percepció de la realitat. Llindars, llimbs o espais alterats del passat són l'escenari d'obres que ocupen elements que brollen entre la figuració i l'abstracció. La gran majoria de les obres són acrílics sobre tela, alguns olis, dibuixos i alguna peça més de caràcter escultòric per acabar de lligar la instal·lació. Les principals influències artístiques, que són una constant en la seva creació, són Ramon CasasMorandi i, sobretot, els gats de Pierre Bonnard i les obres de Xavier Grau, tot plegat fent una barreja d'autors, en aquest cas pictòrics, però també de qualsevol àmbit artístic que la guien en el procés d'evolució artística.

Malgrat la seva joventut, ha participat en exposicions col·lectives a diverses poblacions catalanes i aquesta és la segona vegada que ho fa de manera individual a Vilafranca. La primera exposició va ser l’any 2022 a l’Espai jove La Nau, amb l’exposició Pauses.

 

pujar inici