Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Ajuntament de Vilafranca i DO Penedès acorden impulsar el viver de cellers al carrer del Comerç

23 de febrer de 2022

Aquest dimecres l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, i el president del Consell Regulador de la DO Penedès, Joan Huguet, han signat un protocol d’intencions per impulsar el viver de cellers que s’implantarà a la nau històrica del carrer del Comerç, núm. 29. Aquesta nau, que data de finals del segle XIX, l’ha obtingut l’Ajuntament de Vilafranca en forma de cessió avançada per part de la propietat, en el desenvolupament urbanístic del sector del carrer del Comerç.

En virtut d’aquest protocol signat, el Consell Regulador de la DO Penedès traslladarà la seva seu a la nau del carrer Comerç i gestionarà el viver de cellers que està previst implantar-hi com una de les línies d’actuació del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) “Penedès, territori vitivinícola: innovació sostenible i saludable”. El viver consistirà en un celler equipat que es posarà a disposició dels pagesos del territori perquè puguin passar a esdevenir elaboradors, donant un valor afegit al seu producte. Amb el temps, contribuirà a donar sortida a l’excedent de raïm, complementarà les seves rendes i ajudarà a mantenir la pagesia.

 Els viveristes treballaran acompanyats, orientats i assessorats per serveis d’emprenedoria, i comptaran també amb tota la formació que es pugui oferir des de les escoles del vi amb seu a Vilafranca: l’Escola d’Enoturisme i la Wine Business School. La creació del Viver de Cellers és possible gràcies a la col·laboració entre les administracions del territori i els agents del sector.

El president de la DO Penedès, Joan Huguet, destacava que el viver de cellers ha de permetre que joves viticultors que tenen formació en el sector “puguin començar a elaborar el seu propi vi amb el seu raïm i el puguin comercialitzar. Fer un celler i legalitzar-lo costa molts diners. El viver de cellers vol ser una empenta perquè aprenguin l’ofici i vegin que se’n poden sortir. I amb el temps engegar el seu propi projecte. Esperem que en pocs anys puguin sortir uns quants viticultors elaboradors”.

Per la seva banda, l’alcalde Pere Regull afirmava que el viver de cellers reforçarà encara més el caire vitivinícola del barri Molí d’en Rovira, “un barri que té els seus orígens i una tradició relacionats amb aquest món i que és inigualable. El fet que hi hagi una nau patrimonial dedicada al món del vi amb un viver de celleristes, amb la seu de la DO Penedès que té Vilafranca com a capital, ens aporta molt com a ciutat. Per un altre vessant, també és interessant que hi hagi noves incorporacions de joves elaboradors per trencar amb el model vigent fins ara basat en grans marques. Hem de donar força a la gent del territori perquè tiri endavant i faci el pas de viticultor a elaborador”.

ODS ODS4ODS8ODS9ODS11ODS12ODS13ODS17

pujar inici

Accessibilitat