Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Neix Xerrem Junts, espais socials de trobada i comunicació en català a les escoles de Vilafranca

11 de abril de 2022

A les escoles de Vilafranca s’estan impulsant els tallers Xerrem Junts, adreçats a pares i mares d’origen estranger que tenen interès a conèixer la llengua catalana. L’objectiu és potenciar el seu ús social i, alhora, fomentar el català com a element afavoridor de la cohesió social

Aquesta iniciativa dona continuïtat als cursos bàsics de català que el primer trimestre d’aquest curs van desenvolupar-se  a les escoles públiques de la vila amb l’impuls de l’Ajuntament, en col·laboració amb altres institucions i en el marc de la Comissió d’Alfabetització, i que van ser impartits pel Consorci de Normalització Lingüística (CNL). La iniciativa s’ha ampliat a tots els centres educatius de primària, tant públics com concertats.

En aquest marc, l’Ajuntament i la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL) estan promovent el programa Xerrem Junts a la majoria d’escoles de la vila, consistent en la creació d’espais socials de trobada i comunicació en català per a persones que s’inicien a la parla o la volen millorar. Els tallers són dinamitzats per persones voluntàries que han rebut una formació i un suport metodològic de la CAL i s’ofereixen un dia a la setmana a la mateixa escola. Aquesta complicitat amb els centres educatius, aprofitant la vinculació de les famílies amb l’entorn, es confirma com una estratègia molt encertada i que té molt d’impacte.

En la recerca del voluntariat s’ha comptat amb la col·laboració del CNL, Òmnium Alt Penedès, el Grup de mestres de l’Alt Penedès i els propis centres educatius.

Està previst que unes 80 persones, pares i mares de la majoria d’escoles de la vila, participin als tallers, i no es descarta ampliar aquest nombre si es compta amb més inscripcions i persones voluntàries. Abans de Setmana Santa s’han iniciat tallers a les escoles Estalella Graells i Baltà Elias, i després de Setmana Santa, començaran a les escoles Dolors Piera, Mas i Perera, Pau Boada, Vedruna Vilafranca, Montagut i Sant Josep.

Impulsar l’ús social del català

La regidora d’Educació, Xell Montserrat, remarca que aquestes accions tenen l’objectiu d’impulsar l’ús del català i d’aprofitar sinergies entre entitats per sumar esforços “per millorar la situació de la llengua, en un moment en què les dades ens indiquen un retrocés. Volem que tothom la conegui i la pugui fer servir. I sobretot i apropar-la i oferir oportunitats poder comunicar-se, entendre's i participar en les comunitats educatives a totes aquelles persones nouvingudes que sense oportunitats com aquesta els seria molt difícil. És una manera d’empoderar la ciutadania aprofitant totes les oportunitats i recursos que hi ha al territori”.

La regidora també mostra l’agraïment a tothom qui ho farà possible, als qui han ajudat a trobar voluntaris, als voluntaris pel temps i dedicació, als centres per ajudar en la recerca de famílies i als qui tenen la voluntat d’aprendre la llengua i a les entitats que hi participen. 

pujar inici

Accessibilitat