Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

17 propostes conformen la programació d’arts visuals de l’Ajuntament entre gener i juliol

16 de gener de 2024

Aquest matí s’ha presentat a la sala dels Trinitaris el programa d’Arts Visuals del Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca pel que fa al període de gener a juliol de 2024 als diferents espais municipals expositius. La presentació ha anat a càrrec de la regidora de Cultura, Àngels Dalmau, que estava acompanyada d’artistes i entitats que formaran part de la programació.

Un total de 17 propostes expositives estaran repartides entre els espais de la Capella de Sant Joan, la Sala dels Trinitaris, el Claustre de Sant Francesc i l’Escorxador.

Programació


El programa inclou exposicions de diferents disciplines com pintura, fotografia, gravat, instal·lacions, vídeo art i proposa tant exposicions individuals com col·lectives amb una especial cura cap als artistes i creadors professionals que viuen i treballen al nostre territori.

Tanmateix, atents també a la creació contemporània d’àmbit nacional com internacional, dins la programació estable de les arts contemporànies també hi tenen cabuda artistes vinguts  d’altres països i que s’han adreçat a les sales municipals per tal de mostrar el seu treball i que encaixen en les línies de programació professional que difon el servei de Cultura.

També destacar la vinculació del Programa d’Arts Visuals amb altres  esdeveniments de la ciutat com el Festival Vilapensa, el Festival Vijazz o el Festival EVA. També amb entitats com el Cine Club Vilafranca que enguany celebra el seu 55è aniversari i centres docents com l’IES Eugeni d’Ors que ha elaborat una exposició commemorativa dels seus 90 anys d’educació secundària a la vila i l’INS Milà i Fontanals que, per quart any consecutiu, mostra a la Sala dels Trinitaris l’exposició col·lectiva dels projectes realitzats per l’alumnat del Batxillerat Artístic del centre.

La regidora de Cultura, Àngels Dalmau, remarcava l’alt nivell qualitatiu de les propostes expositives i l’aposta per una programació professional “per tal que els artistes puguin viure de de les seves obres. Tot plegat sense menystenir projectes formatius o artistes amateurs, que també hi tenen presència”.

 

Xifres

A tall de resum en xifres del 2023, el servei de Cultura va programar un total de vint projectes d’arts visuals. El còmput total de visitants va ser de 25.449 persones, essent el perfil majoritari de visitants el de sexe femení major de 30 anys que representa un percentatge del 57% de visitants total. El segueix les visitants de sexe femení menors de 30 anys, essent un 20 % del total. El 23 % restant està representat pel visitant masculí major de 30 anys en un 17% i el visitant de sexe masculí menor de 30 anys en un 6% del total.

Servei de medicació artística

També destacar que el servei de cultura ha mantingut durant la temporada d’exposicions de l’any 2023 el servei gratuït de mediació artística en 5 dels seus projectes d’art contemporani més emblemàtics. Aquest servei ha anat a càrrec d’una professional especialitzada en l’ensenyament de l’art contemporani ha estat al capdavant d’aquest servei a fi efecte de garantir la seva qualitat. Els objectius d’aquest servei són:

  • facilitar i acompanyar el diàleg amb l’art contemporani i la creació
  • donar confiança i autonomia davant l’obra d’art
  • estimular l’expressió i la creativitat pròpies
  • sensibilitzar a la ciutadania sobre el valor i la importància de la cultura i les arts.

Durant el 2023 un total de 2.661 persones, entre centres docents de primària, secundària, cicles formatius i grups específics de gent gran, persones amb discapacitat i visites per a públic en general, van gaudir d’aquest servei que esdevé imprescindible per millorar i expandir l’experiència d’una visita a una exposició.

pujar inici