Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

La 359a edició de la Fira del Gall tanca amb l’assistència de 40.000 persones al llarg del cap de setmana

20 de desembre de 2023

La Fira del Gall, una de les més antigues de Catalunya i amb el Gall del Penedès amb IGP i els vins de la DO com a protagonistes, ha celebrat aquest cap de setmana la seva 359a edició, al parc de Sant Julià i al Pavelló Firal de Vilafranca.

El públic esperava aquest punt de trobada tradicional que simbolitza l’arribada de Nadal i sobretot, gaudir i adquirir aquest producte local tan valuós, per tal de consumir-lo i mantenir la biodiversitat. Tal com va dir el pregoner d’enguany, el gastrònom i director de la Fundació Alícia, Toni Massanés: “Per no perdre el Gall del Penedès, el que hem de fer és menjar-lo”.

És així com, fins a 40.000 persones han assistit a l’esdeveniment, majoritàriament públic familiar i adult, un perfil que respon a un usuari amant de la gastronomia, el vi del territori i de la cultura popular.

En aquest sentit, segons enquestes realitzades, els visitants han valorat molt positivament la cura de la Fira pel medi ambient, amb iniciatives com l’eliminació de les ampolletes de plàstic i del recipient del menjar per emportar, així com l’aposta per oferir peces d’aviram ja cuinades per endur-se-les a casa (especialment per aquells que no s’atreveixen o desconeixen com elaborar el Gall del Penedès amb IGP). En aquest sentit, només les dues fonts instal·lades a l’aire lliure han servit 152 litres i han estalviat 277 ampolletes de plàstic segons l’empresa instal·ladora.

A més, enguany l’organització ha percebut que es manté l’interès per la Mostra d’Aviram, on s’hi han comptabilitzat 16.787 persones entre els dos dies, representant el 42% dels visitants de la Fira.

Respecte de la procedència del públic de la Fira del Gall 2023, un 34% dels visitants de la Fira del Gall han estat de la mateixa ciutat de Vilafranca del Penedès. El visitant comarcal se situa per sobre del 23% i els qui venen de la província de Barcelona representen un altre 23%.

La regidora de Turisme de Vilafranca, Gemma Romeu,  ha remarcat la transversalitat de la fira d’enguany, on hi han col·laborat altres serveis, com educació, comerç i esports. “A banda dels pilars on se sustenta la fira com són l’aviram, la gastronomia i els vins, hem pogut gaudir d’activitats tan diverses com un espai de ludoteca per a infants de 0 a 6 anys, el joc "L’enigma dels galls als balcons", el showcooking Tasta la Gastroteca, per descobrir tres receptes fàcils amb productes IGP Gall del Penedès, els tastos amb maridatges diversos, la cercavila del bestiari festiu de ploma i les bitlles catalanes, a les quals ensenyaven a jugar els membres del Club Bitlles Vilafranca”, explica la regidora.

En definitiva, un gran cap de setmana amb fred, sol i molt de gall i vi!

pujar inici