Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

La reurbanització del c/ Santa Fe i la construcció de 36 habitatges de lloguer assequible, projectes municipals al barri de la Barceloneta-Sant Magí

30 de gener de 2024

L’alcalde de Vilafranca, FranCisco Romero, porta aquesta setmana la seva Alcaldia de Proximitat, al barri de la Barceloneta-Sant Magí. Aquest ja és el penúltim barri del nucli urbà que rep la visita de FranCisco Romero com alcalde de Vilafranca, després de la Girada, el Molí d’en Rovira, el Poble Nou, l’Espirall i les Clotes. Romero serà a la Barceloneta les tardes des d’aquest dilluns dia 29 de gener fins a dijous 1 de febrer. Hi serà acompanyat d’altres membres de l’equip de govern i de l’equip tècnic municipal.

Aquest dilluns dia 29 l’alcalde es reuneix amb la junta de l’Associació de Veïns i Veïnes i dimecres 31 hi haurà la trobada temàtica amb el veïnat en què es tractarà sobre propostes de millora, espai públic i seguretat i convivència. La trobada tindrà lloc a les 19h a l’Associació de Veïns i Veïnes de la Barceloneta-Sant Magí (c/ Manuel Barba i Roca, 8).

FranCisco Romero té agendades també visites a establiments comercials, comunitats de propietaris que han sol·licitat reunió, i també equipaments del barri.

Coincidint amb el primer dia d’Alcaldia de proximitat a la Barceloneta, l’alcalde ha convocat els mitjans de comunicació per exposar algunes iniciatives en marxa o previstes al barri.

Conveni amb ADIF

L’alcalde ha recordat que el conveni signat l’any passat amb ADIF per millorar la integració del ferrocarril al nucli urbà preveu actuacions al barri de la Barceloneta-Sant Magí. Així, està previst instal·lar pantalles acústiques tocant al c/ Papiol entre els carrers Dr. Zamenhof i Manuel Barba i Roca per tal de limitar l’impacte acústic del pas dels trens en els habitatges propers a la via d’ample convencional. Aquesta actuació, segons el conveni, igual com la resta d’obres que aniran càrrec de l’ADIF, està previst que entre aquest any i el 2025 es redacti el projecte, el 2026 es contractin les obres i entre 2026 i 2028 s’executin.

L’altra actuació que deriva del conveni i que executarà l’Ajuntament en aquest cas és la urbanització del tram del carrer Santa Fe del Penedès, entre el carrer de Lavern i l’avinguda de la Pelegrina, que va quedar inutilitzat amb la construcció de les vies de l’AVE. Segons l’alcalde, es tracta d’urbanitzar totalment “amb tots els serveis per tal que es puguin restablir els circuits de trànsit, amb la conseqüent millora de la mobilitat, seguretat i revitalització econòmica de tot aquell entorn”. L’obra està pressupostada amb uns 800.000 euros, i segons preveu el conveni, aquest any s’ha de redactar el projecte i adjudicar les obres i executar-les l’any vinent.

36 habitatges a l’antiga Cinzano

FranCisco Romero també ha explicat que, des de mitjans de l’any passat, l’Incasòl està construint una promoció de 36 habitatges de lloguer assequible, situada al carrer de Glòria Lasso, a l’àmbit de l’antiga Cinzano. Aquesta promoció es construeix en un solar cedit per l’Ajuntament de Vilafranca i forma part del programa de lloguer assequible que està promovent la Generalitat per ampliar el parc d’habitatges públics de lloguer. Segons un acord de l’Ajuntament de Vilafranca i la Generalitat, es reserva un 25% d’aquests habitatges per a joves menors de 35 anys, amb l’objectiu d’ajudar a l’emancipació i promoure l’accés a l’habitatge a aquest col·lectiu.

FranCisco Romero assenyala aquesta actuació és un exemple “d’acord entre administracions per ampliar l’oferta d’habitatges de lloguer assequible, que és una de les línies de treball del Pla d’Habitatge municipal”. L’obra que va a bon ritme, està previst que finalitzi durant el primer semestre de l’any 2025, amb un pressupost de 4,8 MEUR.

Els 36 habitatges, dos d’ells adaptats, tenen una superfície útil d’entre 56 i 67 m². Tots tenen 2 dormitoris dobles pensats com estances polivalents. Els sistemes d’eficiència energètica i els sistemes bioclimàtics aprofiten tant la captació solar com la seva protecció, tenen aïllament acústic, ventilació creuada al 100%, dipòsit d’aigües pluvials i recàrrega de vehicles elèctrics, a més d’utilitzar-se materials saludables. Hi haurà 30 places d’estacionament no vinculades als habitatges.

Continua la millora de la xarxa d’abastament d’aigua

FranCisco Romero també ha avançat que, en l’àmbit de millores a la via pública i en el marc de d’actuacions de renovació de la xarxa d’abastament d’aigua que fa l’Empresa Municipal d’Aigües per evitar fuites, està previst actuar aquest any al carrer Sant Raimon de Penyafort. S’aprofitarà aquesta actuació de renovació per millorar la manca d’accessibilitat de les voreres i en concret  la vorera dels nombres parells s’ampliarà per facilitar la mobilitat.

Per Romero, és molt important en aquests moments de sequera seguir millorant l’eficiència de la xarxa d’abastament d’aigua. “Estem en un 80% d’eficiència de la xarxa, que és una molt bona dada. No tenim pèrdues importants. Hi ha municipis que estan molt pitjor, amb un 30-35%. Nosaltres volem seguir invertint i situar-nos per sobre per sobre del 80%. És el camí a seguir en aquest moment d’emergència hídrica”, afirmava.

En aquest àmbit de via pública també està previst realitzar una inspecció al barri, fer reparacions dels trams de vorera que ho necessitin i millorar les zones de jocs infantils.

El proper barri que rebrà la visita de l’alcalde serà el barri del Centre entre el 12 i el 15 de febrer.

pujar inici