Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

L’OME fa balanç de l'escolarització a les escoles i instituts de Vilafranca fins al 31 d’octubre

24 de novembre de 2009
L'Oficina Municipal d'Escolarització ha fet públiques les xifres de matriculació als centres escolars aquest curs fins al 31 d'octubre. D'acord amb les dades de què disposa l'OME, el conjunt de la matrícula a tots els centres escolars de Vilafranca a data 31 d'octubre era de 1.449 infants a segon cicle d'educació infantil, 2.510 nens i nenes a educació primària i 1.977 nois i noies a educació secundària obligatòria. Per tant, un total de 5.936 alumnes estaven escolaritzats a les escoles i instituts de la vila. Actualment a Vilafranca hi ha 10 escoles que imparteixen educació infantil i educació primària i 7 centres que imparteixen educació secundària. En tots ells es poden seguir alguns dels ensenyaments corresponents a les edats d'escolarització d'entre els 3 i els 16 anys.
Del global de 3.959 nens i nenes matriculats en escoles de la vila, un 63% estan escolaritzats en centres públics i un 37% en centres concertats. Pel que fa als 1.977 nois i noies que cursen educació secundaria, un 65% estan adscrits a instituts públics i un 35% a centres concertats.
A Vilafranca hi ha 225 aules, que es reparteixen de la manera següent: 57 d'educació infantil, 101 d'educació primària i 67 d'educació secundària. Les aules poden acollir un nombre màxim d'alumnat que només pot superar-se en determinades condicions i amb un increment que en cap cas no pot superar el 10% del màxim establert; quan això passa, es pot parlat d'aules saturades.
 
Noves incorporacions en els darrers mesos
El procés de preinscripció i matriculació en període ordinari per al curs actual es va acabar el dia 1 de juliol i, des d'aleshores, l'OME és la responsable d'atendre les famílies amb fills i filles que s'han d'escolaritzar fora del període ordinari. La comissió de garanties d'admissió, que forma part de l'OME, està presidida per l'inspector del Departament d'Educació de la Generalitat i és l'espai en què els representants de la comunitat educativa local participen en la proposta d'assignació de places escolars.
En els quatre mesos que van de l'1 de juliol al 31 d'octubre es van atendre 168 sol·licituds d'escolarització, 10 més que l'any passat en el mateix període. Aquestes sol·licituds provenen tant de famílies que arriben de l'estranger, com de famílies traslladades des d'altres localitats de Catalunya o de la resta de l'Estat.
En funció de la procedència geogràfica dels sol·licitants, s'ha produït una disminució significativa en el nombre de nous alumnes que arriben de l'estranger i, encara que no tant, dels que arriben de la resta de l'Estat espanyol, mentre que augmenta l'alumnat procedent de la resta de la comarca i de la resta de Catalunya. També s'incrementa el nombre de sol·licituds que demanen un canvi de centre dins de la pròpia ciutat.
Aquest és un període caracteritzat per la mobilitat i, de la mateixa manera que hi ha peticions de noves incorporacions a les escoles, també es produeixen baixes. Des del 1 de juliol fins al 31 d'octubre hi va haver 104 baixes a les escoles de Vilafranca. Aquestes dades indiquen que hi ha hagut un creixement de 64 alumnes en aquest període, ja que es van produir més incorporacions que baixes.
A partir d'ara, un cop han estat assignades totes les places dels alumnes arribats durant l'estiu i les primeres setmanes del nou curs, els mecanismes locals d'acollida i assignació de places escolars aniran atenen el degoteig de demandes que s'aniran produint fins al proper període ordinari de preinscripció per al curs 2010-2011. Algunes peticions seran difícils de situar ja que en aquest moment un 86% de les aules d'educació infantil, un 68% de les aules de primària i un 61% de les aules de secundària tenen el màxim d'alumnes o més dels que els correspondrien.

pujar inici