Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Nova campanya de sensibilització: Tanca el cicle i recicla!

03 de juny de 2008
La campanya, que portarà per lema Tanca el cicle i recicla!, constarà de dues fases i tindrà una durada de 2 mesos. La primera fase consisteix en la realització d'unes actuacions de foment de l'ús de les bosses compostables amb nanses a través dels comerços. La segona fase de la campanya contempla la difusió de missatges a través dels mitjans de comunicació per reforçar els continguts ambientals transmesos en les actuacions de la primera fase.

La fase de promoció de la bossa compostable va dirigida als comerços del municipi existents als 3 mercats municipals i també als comerços de la resta de la vila que ofereixen menjar fresc (fruiteries i verduleries, carnisseries, xarcuteries i cansaladeries). El regidor de Comerç Xavier Lecegui ha explicat que en l'anterior campanya es van repartir unes 70.000 bosses a través de les parades dels mercats municipals i que en aquesta campanya s'arribarà a les 100.000. Els comerços tindran a la seva disposició bosses compostables amb nanses que les oferiran als seus clients a l'hora d'emportar-se la compra cap a casa. Així, la bossa compostable que ens han donat al comerç es podrà aprofitar a casa per dipositar la fracció orgànica dins el cubell marró.

La regidora de Medi Ambient Maria Batet ha dit que l'objectiu final d'aquesta acció és millorar la qualitat del compost evitant o disminuir la presència de les bosses de plàstic en la fracció orgànica de les escombraries. La bossa compostable és l'única bossa adequada a aquesta fracció de les escombraries, ja que es descompon amb les restes de menjar i del jardí i contribueix a fer un compost de qualitat. Aquest compost permet fertilitzar òptimament els jardins i conreus.

La tècnica d'educació ambiental de la Mancomunitat Mònica Hill ha explicat que els comerços que ofereixen la bossa compostable tindran als seus taulells uns expositors on oferiran un petit sobre amb una llavor ecològica de carbassó. L'objectiu és mostrar el valor que té la fracció orgànica ja que d'aquesta, n'obtenim un producte molt valuós, el compost. De la llavor de carbassó, que és ecològica, si se sembra al jardí o en una torreta, n'obtindrem carbassons. Els carbassons els cuinem i ens els mengem. Els recollim selectivament dins els cubell marró per a la fracció orgànica, i els transformem en compost. Aquest compost el fem servir per fertilitzar els conreus i queda incorporat en els nous aliments que introduïm de nou a taula, que tornem a recollir selectivament i així de manera indefinida. Per Mònica Hill, estem participant d'un cicle que imita el funcionament de la natura, però és indispensable la nostra participació recollint selectivament en origen la fracció orgànica. D'aquí el lema de la campanya “Tanca el cicle i recicla!”.

pujar inici