Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

PSC i VeC subscriuen un acord per donar suport al pressupost 2024 a Vilafranca

19 de desembre de 2023

Aquest migdia els grups municipals Socialista i de Vilafranca en Comú han fet públic l’acord pel qual la formació dels Comuns donarà suport als pressupostos municipals per al 2024 i que ha de permetre avançar en el benestar dels veïns i veïnes i en les transformacions que necessita Vilafranca.

L’alcalde FranCisco Romero i la portaveu de Vilafranca en Comú, Montse Romagosa, han explicat que en les converses per arribar a aquest acord s’han posat sobre la taula els programes electorals amb els quals les dues formacions es van presentar a les eleccions municipals del maig passat. També han coincidit en la necessitat de mantenir l’actual endeutament municipal que es troba en un nivell baix i el marc general d’uns ingressos per taxes i impostos que sols augmentaran l’IPC per al 2024, tal com es va acordar en el debat de les ordenances entre diferents grups municipals.

L’acord entre PSC i VeC prioritza tres àmbits concrets a l’hora de plantejar les inversions: la rehabilitació, l’aplicació dels criteris de sostenibilitat en la millora de l’espai públic i la transició energètica, tot plegat amb un plantejament plurianual de les inversions.

Tant FranCisco Romero com Montse Romagosa han posat èmfasi que, amb aquest plantejament de pressupostos, Vilafranca farà un pas endavant per abordar els reptes que té actualment amb criteris de sostenibilitat, per dotar-se de més equipaments i serveis que han de millorar la qualitat de vida de la ciutadania.

L’alcalde ha expressat novament la voluntat i el compromís de l’equip de govern en el diàleg i l’acord amb els grups municipals del consistori posat de manifest des del primer moment. Sobre l’acord amb el grup de VeC, Romero afirmava que és una mostra que des del diàleg i la confiança es pot avançar en diferents línies estratègiques, sempre posant per davant els interessos de la vila i dels seus veïns i veïnes.

Per la seva banda, la portaveu dels Comuns ha remarcat la importància d’aquest acord per afrontar els reptes transformadors que té Vilafranca per a fer-la més habitable, sostenible, feminista, social i participativa, en definitiva, una Vila per a tothom. Romagosa i Romero han valorat molt positivament les converses prèvies per arribar a aquest acord i agraeixen la dedicació dels equips d’ambdós grups municipals per fer-ho possible.

L’acord signat entre les dues formacions preveu aquestes actuacions en els àmbits específics següents:

Transició energètica i mobilitat sostenible

 • Redacció d’un projecte per a la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques a tots els equipaments públics i implementació progressiva.
 • Estudi per a la constitució d’una Comunitat Energètica local.
 • Aplicació del Pla de Mobilitat Urbana de Vilafranca.

 

Millora del benestar dels veïns i veïnes i dels animals

 • Augment dels recursos destinats a incrementar el parc d’habitatge públic de lloguer assequible: rehabilitació, lloguers, manteniment, ajuts, adquisició d’habitatge per tempteig i retracte, construcció d’habitatge protegit i promoció de l’habitatge cooperatiu.
 • Dotació pressupostària per a l’elaboració i desplegament del Pla de Salut.
 • Dotació per a garantir l’accés de tothom a les activitats extraescolars.
 • Augment de la dotació destinada a la protecció dels animals de companyia i a l’establiment de convenis amb les entitats animalistes.

Urbanisme centrat en les persones

 • Millora de l’espai públic per facilitar els desplaçaments a peu i en bicicleta per tota la vila, posant èmfasi en l’ampliació i millora de les voreres i en facilitar els desplaçaments en bicicleta. 
 • Millora i pacificació dels entorns escolars.
 • Adequació i millora dels espais lliures per facilitar el joc i la trobada d’infants, així com el descans i la interrelació veïnal, i que alhora puguin esdevenir refugis climàtics tant per fer front a la calor com al fred.

Millora i ampliació dels serveis i els equipaments públics

 • Redacció del projecte de rehabilitació de la Nau Cortina, al carrer Comerç, per situar-hi la segona biblioteca de Vilafranca.
 • Augment de la dotació per a activitats de la Biblioteca Torras i Bages i de la dotació de recursos humans per mantenir l’activitat i el servei de la biblioteca durant tot l’any.
 • Estudi de la situació actual i de la viabilitat tècnica i econòmica de la rehabilitació de l’antic Hospital, al carrer Sant Pere, així com dels seus possibles usos.
 • Millora d’instal·lacions esportives.

 

Participació ciutadana

 • Destinar una partida de 20.000€ per al desenvolupament d’un projecte de Pressupostos participatius que permeti als veïns i veïnes decidir una part de les inversions a realitzar en el conjunt de la vila i en els seus barris.

 

Comissió de seguiment

Els dos grups municipals que signen aquest acord posaran en marxa una comissió de seguiment per analitzar el compliment dels acords, que es reunirà periòdicament.

pujar inici