Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Vilafranca del Penedès recolza la campanya “Siguem refugi” per denunciar la vulneració de drets de les persones refugiades

12 de juny de 2023

Vilafranca del Penedès s’uneix a la campanya de sensibilització “Siguem refugi. Per un món sense camps”, per denunciar la vulneració de drets humans de les persones refugiades als camps, a les rutes de fugida i a les fronteres. La campanya vol apropar a la ciutadania la realitat del procés migratori i de la vida als camps i donar a conèixer la implicació del municipalisme català en projectes de cooperació en matèria de refugi. La crisi d’Ucraïna ha demostrat que l’origen de les persones en moviment determina els seus drets a les fronteres i que és possible brindar protecció internacional a la població refugiada quan hi ha voluntat política.  Per aquest motiu, “Siguem Refugi” vol presentar la realitat de totes aquelles persones que no tenen accés a migrar a través de vies legals i segures, perquè les polítiques migratòries racistes i patriarcals els hi ho impedeixen. La campanya, coordinada pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, compta amb la participació de diferents municipis de Catalunya i s’emmarca en el Dia Mundial de les Persones Refugiades (20 de juny). L’objectiu és generar un debat sobre la realitat migratòria a través de la presentació i difusió de diversos materials i iniciatives al llarg de l’any, per tal d’anar més enllà de les accions del 20 de juny.

Activitats a Vilafranca

En el marc de la campanya “Siguem refugi. Per un món sense camps” a Vilafranca hi ha programades tres accions. La primera serà el conta-contes “L’eriçó i el xacal”, un conte que vol donar a conèixer la situació en la qual viu el poble sahrauí, a càrrec de Lahbib Sidahmed. Serà dissabte 17 de juny, a les 12h, a la Biblioteca Torras i Bages.

Del 19 al 30 de juny, el pati de l’Escorxador acollirà l’exposició de la campanya en el marc de la commemoració del Dia Mundial de les Persones Refugiades. Inclou els camps de Las Raíces (Illes Canàries), Campaments Sahrauís (Tindouf. Algèria) Kara Tepe 2 (Lesbos. Grècia), Shu’Fat (Territoris Palestins Ocupats), Assentament informals (frontera entre Sèrbia i Hongria i frontera entre Bòsnia i Croàcia).

Finalment dijous 22 de juny, a les 18.30h, i a la Sala Zazie del Cineclub Vilafranca hi haurà el Cinefòrum “Dones que transformen” amb la projecció de tres curts:  Or vermell / Oro rojo, Farrucas i Con la esperanza de no olvidar, amb la participació de Hajar BoujatBerta Masramon Carreras, de Drac Màgic, en el col·loqui posterior. L’entrada és gratuïta.

En el transcurs dels diferents actes, es realitzarà la lectura del manifest del Fons Català per reivindicar el compromís del municipi amb les persones refugiades i desplaçades forçoses.

Es pot consultar la programació sencera a: https://solidaritaticooperacio.vilafranca.cat/

pujar inici